Szórakozás

Állami díjra jelölték a hímvessző-ábrázolást

Az Innováció kortárs művészeti díj kategóriájában ott szerepel a Vojna (Háború) elnevezésű művészcsoport "alkotása" is.

Az állami díjra felterjesztett “mű” tavaly június 14-én készült Oroszországban, a szentpétervári fehér éjszakák idején, amikor mindenki a csodájára jár a Néva folyó felnyitott hídjainak. A belügyminisztérium szentpétervári épületével szemben felnyíló hídon a híd felét teljes hosszúságában és szélességében betöltő, fehér festékkel igen vázlatosan, de félreérthetetlen módon odavetett hímvessző-ábrázolás vált láthatóvá.

A Vojna a művészeti huligánkodás címében nevén nevezte a dolgot azzal, hogy ezt kívánta fogolynak a belügyminisztériumba. Az alkotást néhány óra alatt megsemmisítették, és a felterjesztésben nem szerepel az eredeti cím.

A Vojna csoport két tagja, Leonyid Nyikolajev és Oleg Vorotnyikov most is Szentpéterváron ül fogházban, mert egy Palotaforradalom című performansz keretében Szentpéterváron felborítottak több rendőrautót. A művészek mellett számos orosz és külföldi művész és művészeti csoport állt ki.

Az orosz állami díjra jelöltek között idén több más, a politika által nemigen kedvelt művész is szerepel, sőt, a bizottság egyik tagját, Andrej Jerofejevet bírságra is ítélték a Tiltott művészet című kiállítás megszervezéséért. A Kommerszantnak nyilatkozva ő úgy vélekedett, hogy 2010 a Vojna éve volt, a hídra festett alkotás bejárta a világot. “Egy dolog a szakmai értékelés, más dolog a politikai helyzet” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik