Szórakozás

Sorsolással döntik el, ki vehet autót Pekingben

Először tartottak sorsolást szerdán a pekingi hatóságok arról, hogy kiknek engedélyezik új autó vásárlását a kínai fővárosban.

Egy tavaly decemberben bevezetett új szabály értelmében idén csak 240 ezer új autót engednek Peking túlzsúfolt útjaira, és havonta megrendezett sorsolásokkal döntik el, hogy kik vehetnek új járművet.

A hivatalos Új Kína állami hírügynökség jelentése szerint több mint 210 ezer ember jelentkezett a sorsolásra, amelyen 17 600 rendszámot sorsoltak ki a pekingi lakosok között. 2400 rendszámot pekingi vállalkozások számára tettek félre. A sorolást az állami televízióban és az interneten is élőben közvetítették.

A pekingi önkormányzat tavaly decemberben jelentette be, hogy 2011-ben csak havi húszezer új autót engednek a kínai főváros útjaira, hogy egyebek mellett ezzel a módszerrel enyhítsenek a várost megbénító közlekedési dugókon. A kínai hírügynökség híre szerint tavaly szeptemberben 140 dugót jegyeztek fel egy este Pekingben, amelynek “egyes részei autóparkolóra emlékeztettek”.

A Pekingben regisztrált új autók száma az elmúlt években jelentősen nőtt. Míg 2005-ben 2,6 millió autó volt a kínai fővárosban, 2010 végére ez a szám már 4,8 millióra nőtt – közölte a kínai állami média. 2010-ben rekordszámú, nyolcszázezer új autó került Peking útjaira.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik