Szórakozás

Újabb halott madarak potyogtak az égből

A többezres arkansasi madárpusztulás után Louisianában és Svédországban is hasonló tömeges madárhullásról számoltak be a napokban.

Az arkansasi Beebe városától 480 kilométerre délre, a louisianai Baton Rouge közelében futó autópályára körülbelül 450 madár teteme hullott a napokban, miután a szárnyasok villamosvezetékeknek és autóknak ütköztek, feltehetően azért, mert betegek voltak, vagy valami felriasztotta őket a fészkükből.

Jim LaCournak, Louisiana állam vadvédelmi főállatorvosának keddi közlése szerint majdnem bizonyos, hogy nincs összefüggés a mindössze néhány nap különbséggel történt két eset között.

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy

Az amerikai földtani intézet szerint a tömeges madárpusztulások nem ritkák: a szervezet honlapja mintegy 90 tömeges madár- és vadpusztulási esetet sorol fel 2010 júniusa és decembere között. Öt alkalommal is előfordult, hogy több mint ezer madár hullott el, a legsúlyosabb tavalyi eset a minnesotai Houston közelében történt: itt mintegy 4 ezer vízimadár esett parazitafertőzés áldozatául szeptember 6. és november 26. között.

Svédországban is hasonló, nehezen megmagyarázható tömeges madárpusztulás történt: a Göteborgtól 150 kilométerre északkeletre található kisváros, Falköping egyik utcáján szerdára virradó éjjel jelentős számú csókatetemet találtak. A helyi rádió közlése szerint 50-100 elhullott madarat szedtek össze.

A svéd hírügynökségnek nyilatkozó madárszakértő szerint a madarakat feltehetően egyidejűleg felriasztotta valami, mire céltalanul elkezdtek röpködni, és fákkal, épületekkel ütköztek össze. Anders Wirdheim utalt arra, hogy a legutóbbi amerikai eseteknél is olyan madárfajokról volt szó, amelyek nagy számban együtt éjszakáznak. Véleménye szerint az Európában és az Egyesült Államokban is uralkodó hideg tél és táplálékhiány legyengíti a madarakat, melyek így nagyobb valószínűséggel ütköznek különféle objektumokkal, ha valami felriasztja őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik