Szórakozás

Dübörög a télapóbiznisz Oroszországban

Mikulásként meg lehet keresni akár egy átlagos havi fizetés többszörösét is.

Télapódeszantok jelentek meg szerdán délelőtt a moszkvai metróban, s hatos-hetes csoportokban végigvonulva a szerelvényeken köszöntötték az utasokat, és apró ajándékokat osztogattak nekik. Ezzel azonban a szerdai moszkvai télapó-szenzációk még nem értek véget: délután 50 ország télapói rendeznek flashmobot szintén a metróban.

A télapóskodás jövedelmező mellékkeresetté nőtte ki magát: mindenhol lehet házhoz hívni az orosz télapót hagyományos kísérőjével, Sznyegurocskával, akinek a neve magyarul Hópelyhecskét jelent. A legtöbb helyen pár ezer forintnyi összegért jön házhoz a fehérszakállú, a drágább kínálatok ára elérheti akár a 200 ezer forintot is, de ezek között már van olyan, amellyel kétórás műsor is jár.

A Trud című lap beszámolt arról, hogy sokan az év utolsó napjaira szabadságra mennek, mert ilyenkor télapóként meg lehet keresni akár egy átlagos havi fizetés többszörösét is.

A foglalkozás nem veszélytelen: van, ahol vadállatok, például kutyák vagy még vadabb, ittas emberek támadnak a télapóra és Hópelyhecskére. Érdekes módon a gazdag házakban a megrendelt vendéget többnyire nem kínálják semmivel, de a szerényebb helyeken mindenáron meg akarják vendégelni. Ez a másik fő veszély: ha a télapó berúg, megtörténhet vele az, ami tavaly esett meg az egyik kollégával: úgy elesett, hogy kificamította a bokáját, fel sem tudott állni egyedül, s a jó emberek még az ajándékokkal teli zsákját is elvitték: hosszas orvosi kezelésre szorult, és ma is fizeti vissza a meglepetések árát.

A Trud szerint ma már lehet egyenesen az égből érkező télapót is rendelni, aki ráadásul tűzijátékkal ér földet, ez a megrendelőnek már úgy 300 ezer forint körüli összegbe kerül. Ennél olcsóbb az alpinista télapó, aki az ablakon keresztül érkezik, alig százezer forintnyi összegért. Létezik és kapható hattagú télapózenekar és éneklő mikulás is. Százezer forint körüli összegért felfújható télapót is lehet hívni: normális méretű férfi képében érkezik, de fellépése közben felfújja különleges kosztümjét, és mutatványokkal is szolgál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik