Szórakozás

Orángutánbébi született az Állatkertben

A kicsi valószínűleg hím, nevet azonban egyelőre még nem kapott.

A múlt csütörtökön a Fővárosi Állat- és Növénykertben született orángután az első kölyke a 14 éves Menginek, de nem okoz neki gondot az utód gondozása, felnevelése a közlemény szerint. Az anyaállat annyira ölelgeti és védelmezi a kicsit, hogy egyelőre még a gondozók is alig látnak belőle valamit. A kölyök egyébként úgy tűnik, hogy hím, neve azonban még nincs. Ahogy az állatkert más állatait, úgy őt is örökbe lehet fogadni jelképesen. A kicsit kis szerencsével már a látogatók is megleshetik.

A városligeti intézményben egyébként 10 év szünet után áprilisban jött világra az első orángutánkölyök. Jambi féltestvére a most született kicsinek, apjuk, Chuij közös.

A szumátrai orángutánok kritikusan veszélyeztetett emberszabásúak. Nagyrészt gyümölcsöket, leveleket, fák kérgét, illetve apróbb állatokat esznek. A nőstények 270-280 napig vemhesek, általában egy utódot hoznak világra. A kölykök két évig vesznek magukhoz anyatejet, 8-9 évesen pedig már teljesen önállóak. Várható élettartamuk az 50 évet is meghaladhatja. A világ állatkertjeiben körülbelül 240 szumátrai orángután él.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik