Szórakozás

Íme a világ legdrágább könyve

Hat és félmillió fontért egy magángyűjtő vásárolta meg kedden egy londoni árverésen John James Audubon Birds of America (Amerika madarai) című könyvét.

A kötet ezzel a világ legdrágább kiadott könyvévé lépett elő. A kalapács alá került darab az egyik legjobb állapotban megmaradt példánya Audubon XIX. századi mesterművének, amelyet a kézművesség, a művészet és a természettudomány ritka ötvözetének tartanak.

A Shoteby’s londoni árverése elé hónapok óta nagy várakozással tekintettek a tehetős gyűjtők. A kalapács végül 6,5 millió fontnál (2,15 milliárd forintnál) csapott le: a könyvet egy telefonon licitáló és névtelenséget kérő magángyűjtő vásárolta meg. Ezzel el is oszlottak a korábbi aggodalmak, hogy az értékes könyvet esetleg lapjaira szétbontva, önálló művészeti alkotásokként bocsátják áruba.

“Audubon művének különleges helye van a könyvritkaságok piacán. A Birds of America alapvető hozzájárulás az Újvilág természeti történetének tanulmányozásához” – közölte Heather O’Donnell, New York-i könyvszakértő.

O’Donnell egyúttal “a könyvnyomtatás története egyik legizgalmasabb látványvilágú darabjának nevezte” a munkát, kiemelve a képek léptékét, az összes kompozíció eredetiségét és a remekbe készült kézi színezést.

Természetbúvárként és művészként Audubonnak különleges képessége volt a megfigyelésre és a rendszerezésre, emellett életnagyságban meg is festette a madarakat, amelyeket a természetben felkutatott.

A szakértők szerint az eredetileg 1827-ben kiadott könyv csillagászati árát indokolja annak művészeti és tudományos értéke.

Utoljára tíz éve szerepelt aukción a Birds of America egy teljes kiadása, amely akkor ugyancsak rekordáron, 8,8 millió dollárért (közel kétmilliárd forintért) kelt el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik