Szórakozás

Cipőgyáros finanszírozná a Colosseum helyreállítását

A megrongálódott részek restaurálására 23 millió eurót ajánlott fel a férfi.

Diego della Valle, az olasz luxuscipő- és bőrdíszmű gyártó, a Tod elnöke közölte csütörtökön: “megtiszteltetés és kötelesség a számára a hozzájárulás az ország jó hírének fenntartásához”. Az olasz média szerint a Colosseum megóvására, illetve a megrongálódott részek restaurálására 23 millió eurót ajánlott fel a gyáros.

A Colosseum megmentésére szánt pályázatot, amit az olasz kulturális örökség megóvásának mintájaként üdvözölt a média, idén augusztusban írta ki október 31-i határidővel a tárca. A kulturális minisztérium szóvivője, Roberto Cecchi csak annyit közölt csütörtökön, hogy ” a beérkezett 20 pályázat egyike sem felelt meg a tender feltételeinek, és a tárgyalások Della Valle mellett másokkal is tartanak jelenleg”. A La Repubblica című olasz napilap szerint a tender “teljes kudarcot vallott”.

Cecchi szerint némi késés van a tervezett munkában, amelynek értelmében 2012-ben el kellene készülnie a Colosseum restaurálásának. Roma polgármestere, Gianni Alemanno korábban azt mondta, hogy a Colosseum-terv nemzeti és nemzetközi minta lehet a magán- és közpénzek egyesítésére. A római birodalom híres arénáját, illetve azt, ami az utókorra maradt, az időjárás és az autók kipufogógázai tették tönkre. Májusban hatalmas darabok kezdtek hullani a falakról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik