Szórakozás

Veszik, mint a cukrot a pikáns királyi életrajzot

Megrohanták az érdeklődők a könyvesboltokat csütörtökön Svédországban, miután megjelent a király életrajzi kötete.

A svéd média közlése szerint mint a cukrot, úgy vették a vásárlók “a XVI. Károly Gusztáv, a vonakodó uralkodó” című könyvet, amely órákon belül szinte mindenütt eltűnt a polcokról. “100 kötetet rendeltünk, de egy óra alatt mind elkelt. Nem emlékszem arra, hogy egy könyv ennyire kelendő lett volna” – mondta Nicklas Bjoerkholm, a stockholmi Hedengrens könyváruház vezetője.

Thomas Sjöberg, Deanne Rauscher és Tove Meyer újságírók, a könyv szerzői azt állítják, hogy hétköznapi emberként akarták bemutatni a királyt, és fel akarták tárni, hogy miként látja őt a környezete. A könyv részletesen foglalkozik az uralkodó fiatal korával, és útjával a trónig, amit 27 évesen foglalt el apja halála után, 1973-ban.

A 338 oldalas könyv terjedelmesen foglalkozik Károly Gusztáv és barátai bulizásaival, illetve nőügyeivel is. A szerzők megírják, hogy “sok lány szerepelt a baráti társaság étlapján”. Ezek egyike volt az Army of Lovers nevű svéd popegyüttes énekesnője, Camilla Henemark, aki a könyv szerint egy éven keresztül volt intim kapcsolatban a nős, háromgyerekes királlyal az 1990-es évek végén. A szerzők szerint “Szilvia királyné tudta, és tartott a kockázattól.”

A könyvben szó van arról is, hogy az uralkodó milyen veszélynek tette ki magát, amikor kétes hírű klubokban bulizott, például az egyik stockholmi lokálban, amelynek egy egykori szélhámos volt a tulajdonosa. A könyv megjelenése előtt már ez volt az egyik vezető téma Svédországban a kiszivárgott, pikáns részletek miatt. Most azt latolgatják sokan, hogy pert indít-e a királyi család a három újságíró ellen, akik több nyilatkozatukban arra céloztak, hogy a legszaftosabb történeteket még nem is írták meg.

A vadászaton tartózkodó uralkodó csütörtökön azt mondta újságíróknak, hogy még nem volt ideje elolvasni a könyvet, ezért nem is kívánja kommentálni. “Olvastam egy-két hírt, amelyek nem voltak hízelgőek. Beszéltem a családommal, illetve a feleségemmel. Mivel tudomásom szerint nagyon régen történt dolgokról van szó, túllépünk ezeken, és folytatjuk az életünket” – közölte a király a TT svéd hírügynökség szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik