Szórakozás

Visszatért a halálból a tigriskölyök

Zsorik sok-sok ember anyagi segítségével, számos műtét után megmenekült, lábra állt, és végleges otthonába költözött csütörtökön.

A Komszomolszkaja Pravda című orosz lap kezdettől fogva figyelemmel kísérte az alig másfél éves Zsorik eleinte szomorú történetét. A tigris egy vándorállatkertben, Kurganban jött a világra. Ott érte a baleset: csirkehúst adtak neki, s egy csont belefúródott a szájpadlásába. Sikeresen eltávolították ugyan, de a seb nem akart begyógyulni. Jekatyerinburgba vitték, ahol orvosi tévedés áldozata lett: úgy vélték, a gennyesedést egy fog okozza, s a fogat kihúzták, Zsorikot pedig antibiotikummal kezelték, de eredménytelenül, s a fertőzés néhány nap alatt szétmarta a bal arcát és megtámadta alsó állkapcsát. Lefogyott húsz kilóra, nem evett, s csak nyögött.

Ekkor került a képbe Karen Dallakjan állatorvos, a cseljabinszki “Ments meg!” állatvédő alapítvány klinikájának vezetője, aki magához vette a kis állatot. “Emberdoktorokat”, s közülük is a legjobb specialistákat hívta Zsorik segítségére még Amerikából is. A kitartó kezelés és az eddigi négy plasztikai műtét sikerrel járt: a tigris már nem is kicsi – ma már 160 kilót nyom -, és képes önállóan, nem csak cumisüvegből táplálkozni.

A vándorállatkert visszakaphatta volna, de csak azzal a feltétellel, hogy jól gondoskodik róla, ám ezt nem vállalta, hanem inkább eladta a tigriskölyköt egymillió forintos áron. Az összeget a cseljabinszki lakosok adták össze, a Jozskov házaspár pedig befogadta arra az időre, amíg végleges lakhelyet találnak neki.

Zsorikot a természetbe visszaengedni már nem lehet, nem tud önállóan vadászni, és hozzászokott az emberekhez. Végül Habarovszk mellett, vagyis eredeti szűkebb hazájában, egy vadállatok számára alapított rehabilitációs központban találtak helyet számára: ott ma is él egy Ljutij névre hallgató 20 éves tigris egyhektárnyi karámban: ezt kettéválasztják, és a “társbérlet” másik lakója Zsorik lesz.

Jól viselte a hosszú repülőutat, amelynek több mint kétmillió forintos költségét Vlagyimir Putyin kormányfő utasítására a természetvédelmi minisztérium fedezte. Új lakhelyére elkísérte a tigriskölyköt Dallakjan doktor és a Jozskov házaspár.

Zsorik történetének azonban még nincs egészen vége: még legalább egy plasztikai műtétre szüksége lesz, de azt majd csak akkor lehet elvégezni, ha teljesen kifejlődött, vagyis fél év múlva, kétéves kora után.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik