Szórakozás

Újabb tüntetés Geréb Ágnes mellett

A szülész-nőgyógyász és a bába szabadlábra helyezését követelte az a néhány tucat személy, aki a prágai magyar nagykövetség előtt tüntetett csütörtök délután.

A “Virág Geréb Ágnesnek” elnevezésű megmozdulást a cseh civil aktivisták szervezték, olyan civil szervezetek közreműködésével, amelyek támogatják az otthonszülést.

A tüntetők képviselői virágokat, petíciót és levelet adtak át a magyar nagykövetségnek, amelyben követelik Geréb Ágnes szabadlábra helyezését és az emberi jogok betartását Magyarországon. A megmozdulás végén a résztvevők – többnyire otthon szülő fiatal anyák gyermekeikkel – virágokat adtak a petíciót átvevő Buczkó István első beosztottnak azzal, hogy azokat Geréb Ágnesnek küldik.

“Szeretnénk támogatni Magyarországot, hogy Geréb Ágnes esetében is alkalmazza, tartsa be a demokrácia szabályait. Támogatjuk mindazok törekvéseit, akik a magyar egészségügyben is elfogadottá szeretnék tenni az otthonszülést” – mondta az MTI tudósítójának Michaela Mrowetz pszichológus, a megmozdulás egyik főszervezője.

“Az otthonszülés számomra annyira természetes, mint a kórházi szülés. Azért döntöttem az otthonszülés mellett, hogy állandóan, egy ilyen helyzetben is a családommal, a gyermekeimmel lehessek” – állította Jana Mrákotová, aki két gyermekét is prágai otthonában szülte meg.

“Úgy látjuk, hogy Geréb Ágnes esetében a magyar hatóságok megsértik az emberi jogokat. Követeljük azok betartását” – jelentette ki Eliska Kedysová pszichológus, a másik főszervező.

“Nyugtalanul figyeljük, hogy egy demokratikus országban zaklatás tárgya lehet az, aki a szüléssegítés nemzetközi kódexével összhangban gondoskodik a szülő nőkről” – áll abban a nyilatkozatban, amelyet a csehországi Szülésznők és Bábák Uniója (UNIPA) adott ki a tüntetés alkalmával.

“Felszólítjuk a magyar állami szerveket, hogy támogassák és tartsák tiszteletben a szülésznők és bábák munkáját, tegyék ezzel lehetővé, hogy Magyarországon is biztosítva legyen a szülő nőről történő gondoskodás megválasztásának a joga. Engedjék szabadon Geréb Ágnest!” – fejeződik be az UNIPA nyilatkozata.

A tüntetés békésen, incidensek nélkül zajlott le, a magyar nagykövetség biztonságát a cseh rendőrség biztosította.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.