Szórakozás

Elspórolják a karácsonyi bulit a Buckingham-palotában

Takarékossági okokból az idén elmarad a hagyományos karácsonyi parti a brit királyi család londoni rezidenciáján.

Az általában kétévente esedékes ünnepi vigalommal a család körül szorgoskodó személyzet kemény munkáját ismeri el és köszöni meg II. Erzsébet királynő. Ilyenkor egyetlen estére felfüggesztik a szigorú protokollt, az inasok, takarítók, szobalányok, konyhai kisegítők szabadon cseveghetnek és viccelődhetnek, sőt táncolhatnak is a királyi família legmagasabb rangú tagjaival, beleértve az uralkodót és férjét, Fülöp edinburghi herceget.

Az idei partira, amelyet december 13-ára hirdettek meg, hozzávetőleg 1200-an voltak hivatalosak; a rendezvény 50 ezer fontba (16 millió forintba) került volna.

A The Sun, a legnagyobb brit bulvárlap csütörtöki értesülése szerint azonban a királynő – miután konzultált udvari tanácsnokaival – takarékossági megfontolásokból úgy döntött, hogy az idén nem lesz karácsonyi buli a Buckingham-palotában. A palota szóvivője megerősítette a hírt, mondván: a jelenlegi gazdasági környezetben indokolt, hogy a királyi család is mérsékletet tanúsítson.

A tavaszi parlamenti választásokon hatalomra került konzervatív-liberális brit kormánykoalíció meredek kiadáscsökkentéseket tervez a békeidőben példátlan – a hazai össztermék (GDP) 10 százalékát meghaladó – államháztartási hiány lefaragása végett. Az egyes minisztériumoknak legalább 25 százalékkal kell visszafogniuk kiadásaikat, és a kormány még a gyermekek után járó, korábban sérthetetlennek tekintett családi pótlékot is el akarja vonni bizonyos jövedelmi szint felett.

A The Sun egyik bennfentes palotabeli forrása szerint a királynő érti, hogy az ország milyen helyzetben van, és élére akar állni a takarékossági törekvéseknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik