Szórakozás

Zaklatás a tűzoltóknál: megszüntették a nyomozást

A három érintett közül kettőt azonnal kirúgtak, ezért a munkaügyi bírósághoz fordultak.

Bűncselekmény hiányában megszüntette a rendőrség a nyomozást azok ellen a tűzoltók ellen, akiket kényszerítés miatt jelentett fel márciusban Bende Péter fővárosi tűzoltóparancsnok, aki azért indított belső vizsgálatot, mert felmerült annak gyanúja, hogy három tűzoltó szexuálisan zaklatta egyik újonc társát egy autóbuszos kiránduláson. A gyanúba keveredett három tűzoltó közül kettőnek megszüntették a szolgálati viszonyát, majd a belső vizsgálatot követően mindhármuk ellen feljelentést tettek a rendőrségen kényszerítés gyanúja miatt.

Kovács Péter, az egyik feljelentett tűzoltó a Független Hírügynökségnek elmondta: a Nagykátai rendőrkapitányság még augusztus végén hozta meg az elutasító határozatot, ezt néhány nappal ezelőtt kapta kézhez. “E szerint én és társaim sem követtünk el bűncselekményt, a nyomozást lezárták.” Hozzátette: “Azért rúgtak ki minket, mert a pálinkafőző túrán, egy zártkörű rendezvényen, ahol csak a kollégák voltak, letoltuk a nadrágunkat, és egy jókora fakanállal egymás hátsófelére csaptunk. Civilben voltunk, szabadnapon, egy vicc volt az egész. Nem érzem úgy, hogy ezzel a tűzoltók iránti közbizalmat jelentősen rontottuk volna, ugyanis ezzel indokolták kirúgásunkat ” – tette hozzá.

Kovács Péter azt is elmondta, hogy a visszaúton, a buszon folytatták a “hülyéskedést”, de sem szexuális zaklatás, sem kényszerítés nem történt. “Az egyik kollégám ráadásul csak csitítani akarta a hangoskodókat, a “sértett” azonban őt is belekeverte, így nyomozás indult ellene is, ám ennek ellenére ő szerencsére szolgálatban maradhatott. Az eset után megpróbáltam elhelyezkedni a mentőszolgálatnál, úgy tűnt, mindenben megfelelek a feltételeknek, a végén azonban a mégsem kaphattam állást. Úgy gondolom, a mentőszolgálatnál idő közben tudomást szereztek a történtekről, és ebben valaki közrejátszhatott ” – tette hozzá.

A két kirúgott tűzoltó időközben a munkaügyi bírósághoz fordult, az első tárgyalás november elején várható.

A szabadnapos tűzoltók egy vidéki, autóbuszos, úgynevezett pálinkafőző, pálinkakóstoló túrán vettek részt február első hetében. Belső vizsgálatot és rendőrségi nyomozást azért indítottak, mert a tűzoltóság állományán belül elterjedt az a szóbeszéd, hogy a hazafelé úton többen szexuálisan molesztálták és megalázták egyik társukat, úgynevezett “análfűrész”-t végeztek rajta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik