Szórakozás

Eva Longoria a mezőgazdaságban dolgozó gyerekekért küzd

Egyetlen gyerek esetében sem lenne szabad, hogy az étel és a megfelelő oktatás között kelljen választania - mondta a színésznő.

A washingtoni Kongresszusi Központban a törvényhozás latin származású politikusainak 33-ik díjátadó ünnepségét tartották szerdán. A színésznő egy dokumentumfilm kapcsán jelent meg, szintén híres férjével, a kosárlabdázó Tony Parkerral.

A “Született feleségek” című ABC tévésorozattal világhírűvé vált amerikai színésznő, aki maga is egy texasi farmon nőtt fel, a gyerek munkavállalásával kapcsolatos amerikai törvény reformjáért indított küzdelméről beszélt. “Minden alkalommal, amikor salátát esznek, gondoljanak arra, hogy gyerekek szedték fel azokat a farmokon. Olyan gyerekek, akik a világ legjobban táplált országát etetik, miközben ők maguk éhesen mennek lefeküdni” – közölte a színésznő.

Longoria állítása szerint az Egyesült Államokban megevett gyümölcsök és zöldségek több mint a negyede 400 ezer bevándorló gyerekeinek munkájával kerül a fogyasztókhoz, és ezeknek a gyerekeknek a nagy többsége már amerikai állampolgár. A színésznő egy dokumentumfilm kapcsán említette ezt, a filmben mezőgazdasági munkások, köztük gyerekek beszélnek az életükről.

A “Betakarítás” című film rendezője, Robin Romano, aki öt család életét filmezte két éven át, azt mondta, hogy “a mezőgazdaságban dolgozók életet tekintve az Egyesült Államok olyan, mint egy harmadik világbeli ország.” A rendező szerint rengeteg gyerek napi 14 órát dolgozik, nyolc hónapon át éhbérért, miközben nem védi a törvény őket. Az agrárszektorban robotoló gyerekek, akik főleg spanyol ajkú családok tagjai, nem végzik el az általános iskolát, mert a munkával keresett pénzre nagy szükség van a családjukban.

Lucille Roybal-Allard Demokrata párti képviselő azt mondta a washingtoni gálán, hogy a “Felelős foglalkoztatás gyerekvédelmi” törvényéért kilenc éve küzd, és 105 képviselő támogatása már megvan, de 216 kell ahhoz, hogy megszülessék a törvény. Mint közölte, a farmerek ellenzik leginkább a törvényt, mert a gyerekek olcsó munkaerőt jelentenek.

A képviselőnő szerint az amerikaiak többsége nincs is tudatában annak, hogy 12 év alatti gyerekek dolgoztatása a farmokon legális az Egyesült Államokban, és csak a veszélyes mezőgazdasági munkák esetében 16 év a korhatár, vagyis két évvel kevesebb, mint a gazdaság más ágazataiban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik