Szórakozás

“Égig érő” söröskorsó torony épült Szegeden

A 20 méter mags torony világcsúcs, az érte járó pénzt a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány kapta.

Több ezer ember részvételével hirdettek hivatalos eredményt szombat este a Tisza parti városban, ahol megépült a húsz méter magasra tervezett építmény. A záróműsoron a rendezvény kedvezményezettjei, a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány képviselői is részt vettek. A szervező Rádió Plusz az érdekes kezdeményezéssel több mint egy millió forintot tudott átnyújtani az alapítvány vezetőjének, Pintér Sándornak.

Soha ilyen mértékű figyelmet nem kapott még a szervezet és az adomány nagyon jó pillanatban érkezett. A hónap végéig ugyanis erre a pénzre a működésben nagy szükség van – közölte a meghatódott vezető.

Habuczki Tamás ötletgazda hangsúlyozta: a rendezvénnyel az volt a céljuk, hogy szórakozva vegyék rá a négynapos Szegedi Grillfesztivál látogatóit a jótékonyságra, s az eredmény bizonyítja, hogy ez sikerült. Elmondta, volt olyan család, amelytől az a kislány hozta az általa rajzokkal feldíszített műanyag korsót, akinek az életét öt évvel ezelőtt a szolgálat mentette meg azzal a mentőautóval, melyet ma is használnak.

Az akcióhoz nem volt nehéz csatlakozni, csupán a fesztiválon elfogyasztott ital félliteres műanyag korsóját kellett a toronyhoz vinni. A rakparton, a rondellánál levő szerkezet felállítását egy építőipari cég vállalta el és tervezte meg statikus mérnökök segítségével. A hét emelet magas alumínium vázhoz speciálisan rögzítették a korsókat. A munkálatokban a szegedi tűzoltóság is segített. Minden korsó virtuális forintot jelentett, mely a szerdán indult és szombaton zárult kezdeményezést követően valóságos pénzzé vált a támogatók jóvoltából.

A szervezők azért gondoltak az alapítványra, mert az egyik legfontosabb feladatot látják el a dél-alföldi régióban. A három és fél megyéből Csongrád, Bács-Kiskun, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megye déli része álló területről tavaly 1300 hívás futott be az újszülöttmentő ügyeletéhez. Az alapítvány az életveszélyben levő csecsemők megmentésén dolgoznak. A kicsikre elsősorban az oxigénhiány veszélyes, így az életben tartás mellett a súlyos károsodás megelőzése is feladat. Az alapítványnak évi húszmillió forintot kell összegyűjtenie az üzemeltetéshez, hiszen az államtól csupán a működési költség 70 százalékát kapják meg. A mentési szám a második legmagasabb az országban, az ellátandó területben pedig ők az elsők, és csupán egy mentőautóval dolgoznak.

A rekord mellett egy játékkereskedés vállalta, hogy a torony súlyával megegyező súlyú játékcsomagot juttat el az Újszegedi Gyermekkórháznak. A vasárnapi mérlegelés után a tartószerkezetet hétfőn bontják el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik