Szórakozás

Norvégiába szökött a megkövezett nő ügyvédje

Norvégiába repült és politikai menedékjogot akar kérni az Iránban házasságtörésért megkövezésre ítélt 43 éves asszony, Szakineh Mohamadi Astiani ügyvédje.

Mohamad Mosztafaei azt mondta az oslói reptéren vasárnap, hogy Törökországon keresztül érkezett Norvégiába, ahol már megkapta a tartózkodási engedélyt egy évre.

Az ügyvéd azt is közölte, hogy addig vár a politikai menedékkérelem benyújtásával, amíg nem tud beszélni az Iránban maradt feleségével “egy biztonságos telefonvonalon keresztül”. Az emberi jogi ügyekre szakosodott jogász július végén tűnt el, amikor kihallgatásra hívták be a teheráni Evin börtönbe. Azóta nem adott életjelet magáról. Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet akkor úgy vélte, hogy Mosztafaei az iráni rezsim megtorlóakciójának esett áldozatul.

Mosztafaei az iráni jogrend ismert bírálója volt, rengeteg olyan ügyet vállalt fel, amivel magára vonta a hatóságok haragját. Az egyik ilyen ügye lett Szakineh Mohamadi Astiani kálváriája. A nőt házasságtörésért ítélték megkövezés általi halálra. A nemzetközi felháborodás és tiltakozás hatására azonban a megkövezéses kivégzés végrehajtását felfüggesztették, de az iráni hatóságok azt mondták, hogy valószínűleg felakasztják.

A nyugati média értesülései szerint az iráni hatóságokat egyértelműen feldühítette, hogy Astiani és rajta keresztül a 43 éves, két gyermekes asszony ügye a nemzetközi figyelem középpontjába került. Állítólag az ügyben eljáró másik ügyvédet és Astiani fiát is zaklatták már.

Mosztafaei azt mondta Oslóban, hogy 40 védence közül 18-at sikerült megmentenie a kivégzéstől az elmúlt években, és azért menekült el a hazájából, mert július végén egyik informátora értesítette, hogy elfogató parancsot adtak ki ellene.

Oslói sajtókonferenciáján úgy fogalmazott: nem hiszi, hogy a menekülése negatív hatással lesz a 43 éves asszony ügyére, mivel a helyébe lépnek más ügyvédek, akik vállalják, hogy folytatják a küzdelmet Szakineh Mohamadi Astiani életéért. “Úgy vélem, hogy a nemzetközi nyomás miatt nem merik megkockáztatni Teheránban, hogy végrehajtják a halálos ítéletet vagy valamit tesznek vele a börtönben”- mondta Mosztafaei a norvég fővárosban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik