Szórakozás

Gyalog kerüli meg a Földet a magyar vándor

Simon Dávid 30 éves budapesti közgazdász 2010. február első napján Mátyásföldről indult el egyedül, hogy öt év alatt gyalog megkerülje a Földet.

Negyven országon át, másfél Egyenlítőnyi távolságot, csaknem 60 ezer kilométert megtéve kívánja teljesíteni a maga elé kitűzött, embert próbáló feladatot.

Majdnem fél évvel indulását követően már több mint négyezer kilométer van Dávid lábában, és túlzás nélkül állíthatja: szinte több élmény érte e néhány hónap alatt, mint élete első harminc évében. Mint mondja, erősebbnek érzi magát, mint valaha. Minderről a szülők beszámolója alapján tudhatunk, akik hetente skype-on, mobiltelefonon tartják a kapcsolatot fiukkal.

Általában sátorozik, családoknál, templomokban, mecsetekben kap szállást, vagy a CouchSurfing nemzetközi hálózat tagjai fogadják be éjszakára, vendégelik meg, sőt olykor még elemózsiával is ellátják. Szófiában azonban egy óvatlan pillanatban elemelték fényképezőgépét az első hetek néhány felejthetetlen képével.

Kemény télben indult el Budapestről, a márciusi tavaszban bandukolt Bulgária vidékein, aztán egy váratlan európai hidegfront keleti vége negyven centis hóval fogadta Törökországban. Március végét már Isztambulban töltötte, ahol volt ideje megpihenni és megszervezni a következő hónapokat.

Dávid imád gyalogolni. Sokhelyütt megfordult már a világban, beszél angolul, németül, franciául, spanyolul, olaszul, úgy érezte, képes akklimatizálódni minden környezetben, s életkora, egészségi állapota, testi adottságai is alkalmasak arra, hogy nekivágjon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik