Szórakozás

Unatkozik? Váljon el!

Válságban van a hagyományos olasz családmodell, már a nyugdíjasok is egyre többen válnak.

Hagyományos olasz család kerestetik! Az olasz statisztikai intézet (Istat) adatai szerint a tradicionális itáliai família kihalt. 1995 és 2008 között a duplájára nőtt a különéléssel végződő házasságok száma. Az olasz házasságok átlagban 15 évig tartanak. A válság nem a végzetes hetedik évben, hanem kétszer ennyinél robban ki. A férfiak 45 éves korukban mondják ki, hogy ez így nem mehet tovább, a feleségek 41 évesen kiáltják, hogy elegük van.

Az olaszok ma már középkorúan válnak el egymástól, mivel a múlthoz képest később is házasodnak össze, nem húsz, hanem harminc évesen. Az igazi újdonság azonban az, hogy a válás divat lett a hatvan év feletti generációban is. Az olaszok allergiások lettek a házasságra – állítják a válóperes ügyvédek. Sőt azt hangoztatják, hogy ez még semmi, a következő tizenhárom évben rekordot dönt majd a válási kedv. Válságba jutott az olasz családmodell.

A párkapcsolatok nem működnek, férj és feleség alig bírja elviselni egymást. Senkinek sincsen türelme a másikhoz. Senkinek sincs kedve, akarata közös jövőt építeni – foglalta össze tapasztalatait az egyik legismertebb olasz válóperes ügyvéd. Egy a római La Sapienza tudományegyetemen tanító szexuálpszichológus pedig egyenesen azt mondta: azon csodálkozik, ha egy házasság működik, és ilyenkor a titkot igyekszik megfejteni.

A válóperes ügyvédek statisztikái önmagukért beszélnek, a házasságok 40 százaléka nem másért, puszta unalomból vall kudarcot. A partner megcsalása miatt csak a válások 30 százalékát mondják ki. A házastársak fele megbocsátja a félrelépéseket. Érdekes adatnak számít viszont az, hogy az esetek tíz százalékában az olasz férj-feleség az anyós miatt válik el egymástól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik