Szórakozás

Kalapács alatt a brit uralkodó szerelmének dokumentumai

Elárverezi a Sotheby's aukciós ház azokat az ékszereket, amelyeket VIII. Edward brit uralkodó vásárolt kedvese, Wallis Simpson számára.

VIII. Edward (1894-1972) alig 11 hónapi uralkodás után, 1936. december 11-én mondott le a brit trónról, hogy elvehesse szerelmét, egy elvált amerikai asszonyt, Wallis Simpsont (1896-1986). A lemondás után a volt uralkodónak és feleségének a Windsor hercege és hercegnője címet adományozták. A hercegi pár elhagyta Nagy-Britanniát és életük végéig külföldön éltek.

“Edward kapcsolatuk kezdetétől számtalan ékszerrel ajándékozta meg szerelmét. A “bűvös” ékszerek közül számos a pár életének jeles eseményeit volt hivatott emlékezetessé tenni” – magyarázta David Bennett, a Sotheby’s ékszerszakértője. Hozzátette: “az ékszerek a világ egyik legnagyobb szerelmének a dokumentumai”, így nehéz felbecsülni, hogy történelmi jelentőségük mennyivel növeli értéküket.

Az egyik ékszer egy Cartier-karkötő, amelyet függők – gyémántokkal kirakott keresztek – díszítenek. A karkötő a hercegi pár életének több eseményét is jelképezi: az Edward elleni merényletkísérletet, valamint a hercegnő vakbélműtétjét.

A húsz árverési tétel csupán töredékét képezi a windsori hercegnő ékszergyűjteményének, amelyet nem sokkal Wallis Simpson 1986-ban bekövetkezett halála után árvereztek el. A gyűjtemény, amely mindmáig a valaha kalapács alá került egyetlen tulajdonostól származó legértékesebb ékszerkollekció, 31 millió fontért (10,634 milliárd forintért) kelt el, hétszeresen felülmúlva a várt bevételt.

David Bennett szerint a mostani árverésen is keletjük lesz az ékszereknek, különösen a közel-keleti és ázsiai vevők érdeklődésére számít az aukciósház. A novemberre tervezett árverésén 3 millió fontot (több mint 1 milliárd forintot) remélnek értük.

Az árverésre szánt darabokat, beleértve az ezüstneműt és a királyi érmeket, világkörüli “útra indítják”, mielőtt ez év november 30-án kalapács alá kerülnének Londonban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik