Szórakozás

A brazil válogatott színeiben pompázik a riói Krisztus-szobor

Elkészült és szerdán ünnepélyesen átadták a négy millió dolláros költséggel felújított, világhírű Megváltó Krisztus szobrát Rio de Janeiróban.

A francia Paul Landowski alkotása 30 méter magas, és a széttárt karok teljes szélessége ugyancsak 30 méter. A 8 méteres talapzathoz rögzített Megváltó Krisztus szobra a 704 méter magas Púpon, azaz a Tijuca Nemzeti Parkban emelkedő Corcovado-hegyen áll. A szobor Brazília leglátogatottabb műemléke: évente csaknem kétmillió turista keresi fel.

Az 1931-ben átadott szobron számos sérülést okozott az esőzés, aminek következtében több darab letört. A helyreállítást végző építészcsoport vezetője azt mondta, hogy a színben is megfelelő kő megtalálása volt a legnehezebb. Marcia Braga elmondása szerint 60 ezer kisebb kődarabot fejtettek ki ugyanabból a bányából, amit az alkotás készítésekor is használtak annak idején.

A főépítész azt mondta, hogy a felújítás részeként új megvilágítási rendszert is kapott a szobor, amely most zöldessárga színben játszik a brazil válogatott világbajnoki részvételének tiszteletére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik