Szórakozás

Becsapja a játékosokat a vb-labda

Francia kutatók szerint túlságosan gömbölyű és sima felületű a Jabulani ahhoz, hogy kiszámíthatóan repüljön a rúgás vagy a fejelés után.

A vébéről már kiesett angol válogatott kapusa, Robert Green is állítólag a Jabulani miatt kapott hatalmas potyagólt az amerikaiak elleni meccsen. Mindenesetre nem az Adidas labdáját, hanem Green-t menesztették, hiszen többet nem védhetett. A spanyol kapus, Iker Casillas egyszerűen csak “rohadtnak” nevezte a labdát. Az ugyancsak kiesett olaszok hálóőre, Gianluigi Buffon visszafogottan “kiszámíthatatlannak” minősítette a labda mozgását. Julio Cesar, a brazil kapus pedig azt mondta: jobb labdát tudna venni bármelyik szupermarketben.

A Jabulanit vizsgáló marseille-i mozgástudományi intézet igazgatóhelyettese, Eric Berton szerint talán az lehet a probléma, hogy az öltések a labda belsejébe kerültek, így csaknem tökéletes gömbalakot kapott a jabulani. Berton szerint a Jabulani formája miatt a labda nem, vagy alig pörög, és kiszámíthatatlanná válik a röppályája. A szélcsatornás vizsgálatok Japánban hasonló eredményt mutattak azzal a kiegészítéssel, hogy a jabulani mozgása lelassul a röppálya közepén. Egy ausztrál kutató, Derek Leinweber komputer-elemzésekkel viszont azt mutatta ki, hogy a Jabulani sokkal gyorsabban és szeszélyesebben repül, mint elődei, így a kapusok nem tudhatják, merre fog tartani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik