Szórakozás

A turisták elbontják a firenzei múzeumokat

Emlékbe viszik el magukkal a firenzei képtárak falainak darabjait a turisták, és cserébe megrágott rágógumit hagynak a múzeumokban.

Vandáloknak tartják a firenzei képtárak igazgatói a bejáratuknál hosszú sorokban kígyózó látogatókat. “Nincs finomabb kifejezés azokra, akik a belépésre várva azzal töltik az időt, hogy unalmukban leszedik az épület külső és belső falairól a festéket. Kezdetben csak kapargatták, most már egész faldarabokat törnek le. Szuvenírként viszik el magukkal”- panaszolta az Akadémiai Képtár igazgatója.

Az igazgatónak elege van a romboló turistákból. “A képtár XVIII. századi épületének fala leginkább a telefirkált, majd széthordott berlini falra emlékeztet. Hiába festjük újra, pár órán belül ismét ott ragyog a falon a felirat, hogy itt járt Gianni, vagy hogy Stefania szereti Francescót!” – mondta. Hozzátette: a turisták a Dávid-szobor közelében sem tudják tartóztatni magukat. Hiába a kamerák és teremőrök, a michelangelói alkotást övező falak is a látogatók emlékbe hagyott üzeneteivel vannak tele.

“A képtár falát hazavivő turistánál is rosszabb a rágógumis”- tette hozzá az Uffizi-képtárat vezető Antonio Natali. Elmondta, hogy a folyosókon és a termekben elég megfordítani a látogatók pihenésére szolgáló székeket: alsó részük tele van az odaragasztott rágógumi-maradványokkal. “Persze még mindig jobb, mintha a képekre vagy a szobrokra ragasztanák rá, de annyi van a ragacsból, hogy havonta kell eltávolítanunk. Évi 10 ezer euróba kerül” – mondta el Olaszország harmadik leglátogatottabb múzeumának igazgatója.

Két évvel ezelőtt történt, hogy egy japán diáklány a firenzei dóm, a Santa Maria del Fiore loggiájának márványfalára fekete filctollal felírta a nevét. Szintén turistaként itt járt honfitársai fedezték fel a vandalizmust, a feliratot lefényképezték és elküldték a japán sajtónak. A szigetország közvéleményének felháborodására a fiatal lánynak hazájától és Firenze városától is bocsánatot kellett kérni szégyenletes tettéért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik