Szórakozás

4600 éves temetkezésre bukkantak Kanadában

Kanada ókori lakosainak életéről árulkodik az a 4600 éves temetkezés, amelyre az ország északi részén, a Bug-folyó torkolatában, a Big Trout-tó mellett bukkantak.

A sírban egy erős izomzatú, majd 170 centiméter magas férfi aludta örök álmát, aki harmincas évei végén – negyvenes évei elején hunyt el – olvasható a The Independent online kiadásában.

A feltárásokat irányító Scott Hamilton professzor szerint a sírból ítélve magas rangú személyről lehetett szó. Csontjait vörös okker színezi, valószínűleg a temetés előtt díszítették a festékanyaggal tetemét. A férfi az egyiptomi piramisépítők kortársa volt, ám a Big Trout-tó környékén, ahol télen a hőmérséklet akár mínusz 30 fokig is lehűl, az élet egész más lehetett, mint a Nílus-parti birodalomban.

“A lakosság alkalmazkodott a mostoha körülményekhez, ahhoz, hogy az északi erdőségek csupán tavasztól őszig biztosították az élelmet, s fel kellett készülniük a szűkös téli hónapokra” – magyarázta Scott Hamilton. Az elhunyt csontozatának izotópvizsgálatakor kiderült, hogy étrendje bővelkedett halban, de fogyasztott rénszarvas-húst is.

“Az északi sarkkör közelében élő törzseknek, hogy létfenntartásukat biztosítsák, nagy távolságokat kellett megtenniük, s életmódjuk az évszakokhoz igazodott. Ismerték az állatok szokásait, vonulási útvonalait, s követték őket” – hangsúlyozta a tudós.

A kanadai őslakosok évezredeken át megőrizték ezt a szezonális életformát, amelyet az európai telepesek érkezése a XVII. században sem változtatott meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik