Szórakozás

Keseregnek a dél-afrikai utcalányok

A rendszeres rendőri razziák miatt drámaian csökkent a kliensek száma, így a bevételük is a focivébé idején.

A dél-afrikai rendőrség fellépésének a prostitúció ellen egyetlen döntő oka van: az AIDS. Az ENSZ becslése szerint az ország 48 milliós lakosságából 5.7 millió HIV-fertőzött. Bár tömegesen osztogatják a szállodások is az óvszereket a vébé kezdete óta, elővigyázatosságra hivatkozva a rendőrség rendszeresen razziázik a prostituáltak körében, ami elriasztja a szurkolókat, turistákat, hogy felkeressék őket.

A Sky News brit hírtévé szerint az utcalányok arra panaszkodnak, hogy a családjuk megélhetése kerül veszélybe a razziák miatt. Több megkérdezett lány azt állította, hogy ha nincs bevétel, akkor a gyerekeit sem tudja etetni. A Sky News szerint Johannesburgban egy utcalány három fontban kerül.

A megkérdezett lányok azt mondták, hogy a rendőrök zaklatják, megfélemlítik, és gyakorta őrizetbe is veszik őket. Ellen Crabtree, aki brit önkéntesként próbál segíteni a lányokon, azt mondta: a rendőrök legfőbb célja, hogy elszigeteljék a lányokat a külföldiektől. Crabtree, aki korábban üzleti tanácsadó volt Skóciában, Dél-Afrikában is tanácsadással foglalkozik. Ott azonban az utcalányoknak próbál segíteni abban, hogyan szabadulhatnak meg a prostitúciótól. Állítása szerint néhány lány például talált rendes munkát magának a segítségével.

Ezeknek a lányoknak a száma azonban elenyésző Johannesburgban, ahol a munkanélküliség 25 százalékos, és a lányok, nők számára gyakran nem marad más választási lehetőség, mint hogy a testükből éljenek meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik