Szórakozás

Csúszásgátló aszfaltburkolattal előznék meg a baleseteket Debrecenben

Az újítástól a balesetek számának csökkenését várják.

A debreceni Csapó és Pacsirta utca kereszteződése nehezen belátható, ráadásul egy forgalmas gyalogosátkelő is található itt, amelyet a figyelemfelkeltés miatt, más veszélyes gyalogátkelőkkel együtt, már korábban piros-fehér színűre festettek.

A napokban a kereszteződéstől 50 méterre olyan piros, csúszásgátló útburkolatot fektettek le, amely segít az autósoknak, hogy már messzebbről láthassák a gyalogátkelőt. A burkolaton megállni is könnyebb, mivel mintegy felére csökkenti a jármű féktávolságát. Ezt új technológia alkalmazásával érték el: az útburkolat egy alumínium-oxid tartalmú, érdes borítást kapott, ezért jegesedésveszély esetén sem fagy le, továbbá esős időben is jobban tapadnak az autó kerekei az úttesthez.

Ha beválik az új burkolat, elképzelhető, hogy az önkormányzat a város más balesetveszélyes pontjain is alkalmazza. A Csapó utcai burkolat egyelőre referenciamunkának számít, de ha Debrecennek valóban szüksége lesz erre a technológiára, és a költségvetés is megengedi, más kereszteződések is ilyen burkolatot kaphatnak – olvasható az önkormányzat tájékoztatásában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik