Szórakozás

Parfümmel csalogatják elő a jaguárokat a guatemalai dzsungelben

A nagymacskák rajonganak a különleges illatért.

Rony Garcia és Jose Moreira, a Wildlife Conservation Society (WCS) nemzetközi vadvédelmi szervezet jaguár védelmi programjában részt vevő két biológus elmondta: elsősorban az úgynevezett fotócsapdákkal igyekeznek nyomon követni a Guatemala legészakibb részén elterülő Maja Bioszféra-rezervátumban élő jaguárokat.

A siker érdekében azonban szükségük van még egy fontos összetevőre. Ez pedig nem más, mint a különleges, összetett illatáról ismert Calvin Klein parfüm, az Obsession for Men, amely mágnesként vonzza magához a jaguárokat, és amelyet ezért a természetben elhelyezett kamerák köré permeteznek a kutatók.

“Olyan módszerrel dolgozunk itt Guatemalában, amellyel nem zavarjuk meg a természetet, és amelynek lényege, hogy automatikus fotócsapdákkal fényképezzük le a különböző egyedeket. A parfümnek köszönhetően a jaguárokat könnyedén a kamerák elé tudjuk csalogatni. Ez által pedig nagyobb bizonyossággal tudjuk felmérni, hogy hány, illetve milyen nemű nagymacskák élnek egy-egy tanulmányozott területen” – mondta Moreira.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik