Szórakozás

Kihantolják a Ceausescu-házaspár földi maradványait?

DNS-vizsgálattal állapítanák meg, hogy valóban ők nyugszanak-e a bukaresti temetőben.

Nicolae és Elena Causescut rögtönítélő bíróság ítélte golyó általi halálra az 1989-es romániai forradalom idején. Kivégzésük és temetésük titokban zajlott, az erről készült felvételeket csak később mutatták be a televízióban. Lefedett koporsók voltak láthatók, amint elhelyezik azokat a bukaresti Ghencea temető két egymás mellett fekvő sírjába. A képek alapján nem derült ki, hogy valóban Nicolae és Elena Ceausescu holtteste feküdt-e a koporsóban.

Az Antena 1 román televízió szerint a bíróság korábban arra szólította fel a román védelmi minisztériumot, bizonyítsa be, hogy Ceausescuékat temették el oda. A szaktárca azonban nem tudott bizonyítani, mivel a minisztériumban nem léteznek hivatalos iratok a temetésről. A temető igazgatóságának birtokában lévő iratok szerint Ceausescuék feltételezett sírjában két román tábornok felesége alussza örök álmát. Ezért kételkedtek mindig a kivégzettek gyermekei abban, hogy szüleiket tényleg oda temették el, ezért peres úton kezdeményezték kihantolásukat.

A román védelmi minisztérium szerint azonban a temetői iratokban szereplő személyek nem léteztek soha. A Ceausescuék kivégzéséről döntő személyek titokban akarták tartani egy ideig a házaspár sírjának helyét, mert szerintük a romániai forradalom idején életüket vesztett áldozatok hozzátartozói megrongálhatták volna a nyughelyet.

Négy évig zajló bírósági per eredményeként most Valentin Ceausescu és Mircea Oprean (a Causescu házaspár néhai, Zoe nevű lányának férje) birtokába került a sír, így bármelyikük kérheti a kihantolást a bukaresti temetőket felügyelő hatóságtól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik