Szórakozás

Ezreket fizettek Churchill szivarjáért

A vártnál kétszer magasabb áron, 2125 fontért - mintegy 700 ezer forintért - kelt el Winston Churchill Havanna szivarja a Christie's árverésén Londonban.

Az egykori brit kormányfő nevével fémjelzett tárgyakért borsos árat fizettek a vevők. A licitálók többek közt Churchill levelei és beszédeinek kéziratai között válogathattak.

Egy névtelenségbe burkolózó amerikai vevő csapott le a politikus szabadkereskedelemről értekező beszédeinek gyűjteményére, amely 39 500 fontot hozott az eladónak. A becsült ár négyszeresét, darabonként közel 35 ezer fontot fizették két levélért, amelyet a kormányfő titkárának címzett, és amelyben arról írt, hogy Nagy-Britannia semmi esetre sem fogja megadni magát Németországnak.

“Röstellem, hogy ilyeneket ír, visszaküldöm magának, hogy égesse el, és törölje ki emlékezetéből” – válaszolta Churchill titkárának arra a felvetésére, hogy a Hitler feletti győzelem reménytelen, ezért engedni kellene a náci vezetőnek.

A Churchill-gyűjtemény árverésre kerülő darabjait a Forbes magazin alapítójának unokája, Malcolm S. Forbes Jr. rakta össze több mint 30 év alatt. További aukciókat idén decemberben New Yorkban, majd 2011-ben Londonban szerveznek a politikus tárgyaiból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik