Szórakozás

Kivégzőosztagot kért méreginjekció helyett

A golyó általi halált választotta a méreginjekció helyett egy amerikai halálraítélt pénteki bírósági meghallgatásán.

A halálbüntetés 1976-os visszaállítása óta Ronnie Lee Gardner lesz a harmadik ember, akin kivégzőosztag hajtja végre a halálos ítéletet az Egyesült Államokban – jelentette a BBC brit közszolgálati adó.

“A kivégzőosztagot szeretném” közölte a bíróval a 49 éves Gardner, amikor választania kellett, hogy a golyó általi halált, vagy a méreginjekciót kéri. A bíró június 18-át jelölte ki a kivégzés napjának, de a férfi ügyvédje közölte, hogy fellebbeznek az ítélet ellen, ami elhalaszthatja a végrehajtást.

Jelenleg 35 amerikai államban alkalmaznak halálbüntetést, de egyedül Utah államban hajthatják végre azt kivégzőosztaggal. Az állam 2004-ben megszüntette ezt a lehetőséget, de a korábban halálra ítélt emberek még választhatták a golyó általi halált. Gardnert 1985-ben ítélték el, amiért lelőtt egy védőügyvédet, amikor egy tárgyalóteremből próbált elmenekülni.

A halálbüntetés 1976-os visszaállítása óta csak két emberrel végzett kivégzőosztag az Egyesült Államokban. Mindkettőt Utah államban hajtották végre.

A golyó általi halál lehetősége szerepel Oklahoma állam jogrendszerében is, de azt csak akkor lehet alkalmazni, ha alkotmányellenesnek találják a méreginjekciót, vagy az elektromos széket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik