Szórakozás

Angol lett a világ legjobb sommelier-je

Gerard Bassetet választották a világ legjobb sommelier-jévé az éttermi bormesterek világversenyén Chilében.

A győztes a korábbi elsőtől, a svéd Andreas Larssontól nyerte el a koronát. Larsson 2007 óta viselte a címet. A döntőben Basset legyőzte a francia David Biraud-t és a svéd Paolo Bassót. A versenyen 48 ország 51 pincemestere indult.

Gerard Basset 1992-ben vett részt első alkalommal a megmérettetésen, és az elmúlt öt verseny során mindannyiszor a döntőbe került. A sommelier-elit európai hegemóniáját idén is csak egyetlen japán versenyző törte meg a fináléban.

A versengés az első kellemes esemény a chilei borágazatban a február 27-i földrengés óta, amely 486 halálos áldozatot követelt, és mintegy 30 milliárd dolláros kárt okozott az országban, valamint rendkívüli pusztítást végzett az ország borgazdaságaiban is.

A dél-amerikai ország 2008-ban a világ kilencedik, az amerikai kontinens második legnagyobb bortermelő országa volt, de a borexport tekintetében ötödik volt a világranglistán. A természeti csapás következtében azonban előreláthatóan 12,5 százalékkal kevesebb lesz az idei termés, mint 2009-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik