leg
Szórakozás

Bin Ladenék építhetik a világ második legmagasabb épületét

Egy Szaúd-Arábiában épülő szállodakomplexum lesz a világ második legmagasabb épülete, amelynek csúcsán a londoni Big Bennél hatszor nagyobb órát helyeznek el.

A hotel igazgatója kedden számolt be róla, hogy a Mekkai Királyi Óratorony betonszerkezete 662 méter magasba nyúlik majd, erre kerül egy 155 méteres fémcsúcs. A torony így mindössze 11 méterrel lesz alacsonyabb, mint a dubaji Burdzs Kalifa, amelyet a maga 828 méterével a világ legmagasabb épületének tartanak.

A mekkai toronynak ugyanakkor még a betonrésze is magasabb lesz a Taipei 101 toronyháznál, amely jelenleg 508 méterrel a világ második legmagasabb épülete. Az igazgató elmondta, hogy a hotel első részét már júniusban megnyitják, míg az óratorony július végétől működik majd.

A világ legnagyobb órája német gyártmány, és a torony mind a négy oldalán láthatóak lesznek 45 méter széles és 43 méter magas számlapjai. Az igazgató szerint sötétedés után még 17 kilométeres távolságból is látszik majd, nappal pedig 11-12 kilométerről.

A hárommilliárd dollárból épülő héttornyú szállodában, amely az Abradzs al-Bajt Towers nevet kapta, háromezer szoba és lakosztály kap helyet. Többségük a Nagy Mecsetre néz majd, amerre a muzulmánok fordulnak napi imádságuk alatt.

Az épületkomplexumot a szaúdi kormány megbízásából a Bin Laden Group ingatlanfejlesztő óriáscég építi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik