Szórakozás

Vakoktól tanulnak tájékozódni a tűzoltók

Administrator

2010. 03. 21. 08:07

Vak emberektől tanulnak tájékozódni a tűzoltók. Ezzel az új módszerrel próbálnak felkészülni olyan helyzetekre, amikor már semmilyen technikai eszköz nem tudja segíteni munkájukat. Már 9 ország jelezte érdeklődését az új módszer iránt.

A kísérleti képzést tavaly szeptemberben indították el. Az elméletét Erdélyi István tűzoltó őrnagy által készített tanulmány alapján a fővárosi Vakok Általános Iskolájával közösen dolgozta ki a tűzoltóság. A 30 órás képzésben öt tűzoltó vett részt, és az új módszer elsajátítását három tájékozódás- és közlekedéstanár segítette a vakok iskolájából.

Az elgondolás az volt, hogy a tűzoltók elsajátítsák a “vakos” technika módszertanát, figyelembe véve és felhasználva a tűzoltók speciális felszereléseit, munkaformáit, a munka közbeni mozgásformákat, testhelyzeteket. A tűzoltóknak gyakran kell vaksötétben vagy füsttel telített helyiségekben dolgozniuk, és ilyenkor a látási távolság nullára redukálódik, és a tájékozódást a hőhatás és az omlásveszély is akadályozhatja. A tűzoltók véleménye szerint ezzel a módszerrel rossz látási viszonyok között is rövidíthető az ismeretlen bevetési helyszínek felderítési ideje, biztonságosabbá tehető a beavatkozás, kezelhetőbbé válnak a stresszhelyzetek.

A fővárosi tűzoltóság azt tervezi, hogy a tájékozódási módszer oktatását a teljes állományra kiterjeszti. Ez a fajta tájékozódási módszer nagyban segítette volna a tűzoltók munkáját a miskolci paneltűznél, illetve a budapesti műegyetemi tragédiánál.

A tavaly augusztusi miskolci paneltűzben egy édesanya és két gyermeke vesztette életét, mert a nagy füstben, kúszva közlekedő tűzoltók nem találták meg az ajtót. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem K épületének pincéjében oltás közben három tűzoltó vesztette életét, hét másik füstmérgezést kapott. A labirintusszerű és a sűrű, fekete füst miatt átláthatatlan helyiségekben a tűzoltók eltévedtek.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.