Szórakozás

Halált okozó fogyi tabletták

A Magyarországon kapható fogyókúrás készítmények egy része veszélyes lehet.

Magyarországon körülbelül 150 fogyókúrás készítmény kapható a boltokban. A gyártók azt mondják, ezek segítenek a fogyásban. Szakemberek szerint azonban ezeknek a készítményeknek a szedése sokszor kifejezetten veszélyes lehet. Tavaly decemberben például egy 20 éves lány halt bele a fogyókúrás tabletták szedésébe.

„Itt tulajdonképpen egy krómtartalmú készítmény szedése miatt alakult ki ennél a kislánynál máj és veseelégtelenség, ahol is a megnövekedett krómszintet a hajból tudtuk kimutatni a beteg halálát követően.”- mondja Dr. Zacher Gábor az Erzsébet Kórház toxikológusa.

Krómot a Magyarországon kapható fogyókúrás készítmények többsége tartalmaz. Ezeknek a kontrollálatlan szedés pajzsmirigytúltengést, máj- és veseelégtelenséget okozhat. Szakemberek szerint orvosi felügyelet nélkül, a boltokban vásárolt készítmények is veszélyesek lehetnek. Ha valaki mozgás helyett mégis a pirulákat választja, érdemes odafigyelnie mit és hogyan szed. Bár ezek a tabletták gyógyhatású készítmények, összetételük miatt azonban mégsem célszerű orvosi felügyelet nélkül szedni őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik