Szórakozás

Femen: nőnapi szexbojkottra szólítja az ukrán nőket

A nőnapon a szex megtagadására szólítja fel a Femen nevű ukrán feminista szervezet a nőket a férfisovinizmus elleni tiltakozásul.

Minden ukrán nőt szexbojkottra szólítunk, mert a férfiak hozzászoktak, hogy a nőnapon a virág és az ajándékok átadása után a szerelem éjszakája várja őket. Elegünk van abból, hogy örüljünk a soros köszöntésnek, és azt gondoljuk, hogy szeretnek és ajnároznak bennünket – nyilatkozta pénteken a Gazeta Po-Ukrainszki című ukrán napilap online kiadásának Anna Hocul, az ukrán feminista mozgalom vezetője.

Az aktivista közölte: véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy a nők engedik kizsákmányolni magukat, hiszen március 8. a – női jogvédelem napja – is a férfisovinizmus ünnepévé változott. Ennek az lett a következménye, hogy ma Európában minden negyedik prostituált ukrán nemzetiségű – állítják az ukrán feministák, akik szerint honfitársnőiket naponta molesztálják a munkahelyeiken, s a 450 fős kijevi parlament tagjainak is csak mindössze nyolc százaléka nő.

Így nem csoda, hogy a törvényhozásban nem sikerül keresztülvinni azt a törvényt, amely nemcsak a prostituáltakat, hanem a szolgáltatásaikat igénybe vevő férfiakat is büntetné – emlékeztetnek, megjegyezve, hogy sok ukrán nő él szegénységben, amit a politikusok kihasználnak, s megpróbálják elérni a prostitúció legalizálását a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságra.

A Femen aktivistái arra hívják fel az ukrán nőket, hogy a szexepiljüket és a szépségüket használják fő eszközként a női egyenjogúságért vívott küzdelmükben, s március 8-án egymással szolidarizálva vessék be a szexelvonás fegyverét a férfiak ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik