Szórakozás

Két muzulmán nőt nem engedtek fel a repülőgépre

A két nő vallási és orvosi okokra hivatkozva utasította el, hogy ellenőrizzék őket.

A testszkennereket február elsején állították üzembe a londoni Heathrow-n és a manchesteri nemzetközi repülőtéren. A brit kormány a karácsonyi repülőgép-robbantási kísérlet nyomán döntött a repülőtéri biztonság szigorításáról. Azoknak az utasoknak, akiket a biztonsági személyzet erre felszólít, alá kell vetniük magukat az átvilágításnak, ellenkező esetben nem szállhatnak fel járatukra.

Egy nigériai öngyilkos merénylőjelölt – aki korábban az egyik patinás londoni egyetem, a University College London hallgatója volt, majd a hatóságok gyanúja szerint Jemenben kapott terrorista kiképzést – karácsonykor megpróbált felrobbantani egy Európából Amerikába tartó utasszállító repülőgépet a testére erősített robbanóanyaggal. Detonáció nem történt, és az utasok a személyzet tagjaival együtt legyűrték a terroristát, akit az amerikai hatóságok őrizetbe vettek.

Nagy-Britanniában még az amerikai merényletkísérlet előtt vita kezdődött e berendezések alkalmazásáról, tekintettel arra, hogy az átvilágítás során gyakorlatilag a pőre emberi testről keletkezik kép. A brit hatóságok által kidolgozott szabályok szerint ugyanakkor a szűrőberendezés alkotta képet semmilyen módon nem lehet tárolni vagy rögzíteni, az utasok arca pedig nem felismerhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik