Szórakozás

Egyetlen álma nem teljesült Friderikusznak

Ma 55 éves Friderikusz Sándor. Az Ének Iskolája osztályfőnöke mögött hihetetlenül izgalmas évtizedek állnak. Így nem csoda, hogy úgy érzi mindent elért, amit lehetett. Azaz majdnem mindent.

Különc, hiú, zseniális – lehet szeretni vagy nem szeretni, de kétségtelen, hogy Friderikusz Sándor mindenképpen beírta nevét a hazai televíziózás történetébe. Nem tipikus tévés, az elvei miatt ugyanis képes bárkivel szembe menni. Születésnapja alkalmából összegyűjtöttük a legérdekesebb tényeket róla.

A kezdetek

A szakmával tizennégy éves korában ismerkedett meg, akkor kezdte gyerekriporterként a Magyar Rádió Nyíregyházi Stúdiójában.

A kirúgás után

Miután a nyolcvanas években kitiltották a Magyar Rádió területéről, ahogy ő fogalmaz a „színpadi talk show-k világába volt kénytelen menekülni”, ahol lényegében nyilvános beszélgető műsorokat készített vidéki nagyvárosokban. Például interjúzott az akkor épp börtönből szabadult Béres Józseffel, a Béres-cseppek feltalálójával is

A legnézettebb adás a Friderikusz showban

Friderikusz érthetően mai napig nagyon büszke arra, hogy sikerült interjút készítenie Larry Hagmannel. A könyvében erre így emlékszik vissza.

“Amikor Jockey jött a Dallasból, azt az adást hatmilliónál is többen látták. A statisztikák szerint Magyarországon körülbelül nyolcmillió ember tévézik, ez a tizennyolc év feletti korosztály. Ebből egy adott csütörtök este hatmilliónál is több a Friderikusz Show-t nézte, akkor, amikor Larry Hagman volt a vendégünk. Őt például Budapestre rimánkodni épp egy kerek évünkbe tellett. Az egyik kolléganőmmel minden héten írtunk Jockeynak, illetve a titkárnőjének egy-egy levelet. Hónapokig a fülük botját sem mozdították. De mi rendületlenül csak tovább írtuk ezeket a leveleket.”

Fábryról is megvan a véleménye

A tévés egy korábbi interjúban nem kertelt, amikor tévés kollégájáról, Fábry Sándorról kérdezték.

“Nekem ő olyannak tűnik, mint akinek a lelkét és agyát elvitték az ufók, és a belső berendezést kicserélték, csak a karosszériája maradt a régi. Bár elnézve őt, már az sem a régi… Ahányszor bele-belepillantottam az adásaiba, csak a kiüresedett tekintetét láttam, olyan ő, aki már nincs is ott, ahol egyébként fizikailag jelen van” – mondta.

És ami nem sikerült

Friderikusz többször pályázott az MTV elnöki posztjára, de egyik alkalommal sem nyerte el. Erkölcsi kérdésnek tartotta, hogy segítsen a közszolgálati tévén, ezért még azt is vállalta a pályázatában, hogy amíg nem lesz nyereséges a csatorna, addig havi 1 forintos fizetésért dolgozik.

Fotó: RTL Klub

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik