Szórakozás

Császár Előd, Stohl András. Rossz példát mutatnak a felelőtlen sztárok

Úgy érzik, bármit megengedhetnek maguknak – mondja a pszichológus, aki szerint a baj az, hogy róluk vesznek példát az átlagpolgárok.

Császár Előd, Stohl András, Palcsó Tamás. Egytől egyig ismert emberek, akik ittasan ültek kormány mögé. Császár Előd 1998-ban okozott baleseténél egy rendőr meghalt, Stohl András 2002-ben pedig maga is megsérült, miután autójával árokba borult. A szombat hajnali karambolban két ember sérült meg.

Persze nem csak Magyarországon, a világ más pontjain is szolgáltak bőven rossz példákkal a hírességek: 1998-ban Falco, a leghíresebb osztrák énekes-dalszerző szörnyethalt, amikor ittasan és drogosan rohant sportkocsijával egy autóbuszba a Dominikai Köztársaságban.

Paris Hiltont 23 napos börtönre ítélték ittas vezetésért, az Avatarban is szerepet kapó Michelle Rodriguez pedig piás állapotban elkövetett cserbenhagyásos gázolásért felelt.

A többszörösen ittasan vezető Kiefer Sutherland öt év próbaidőt kapott. dr. Dulin Jenő pszichológus szerint az ilyen emberek nem rendelkeznek megfelelő önkontrollal.

“Az önuralom hiánya vezet oda, hogy a híres emberek úgy gondolják, többet engedhetnek meg maguknak, és ez nem csak az ittas vezetésnél, de minden más szituációban is megfigyelhető – mondta a szakember a Borsnak. – Az erkölcsi önértéktudat túlzott és negatív irányú működése miatt alakul ez így. A legnagyobb probléma az, hogy a külső szemlélő úgy fogja fel a dolgot: ha neki is szabad, akkor nekem is.”

Az ittas sofőr nincs tisztában azzal, hogy nem csak a saját, de mások életét is kockáztatja adott esetben. Ennél rosszabb morális és etikai példa pedig nincsen az átlagember számára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik