Pályán kívül

Finoman lehülyézte a focistákat a Juventus védője

Kis túlzással elmondhatjuk, hogy Giorgio Chiellini, a Juventus hátvédje burkoltan lehülyézte kollégáit. A profi labdarúgók szakszervezetének (Fifpro) kampányának új reklamarcaként arról beszélt ugyanis az olasz játékos, hogy nem gondolnak a futballisták jövőjükre.

A Fifprónak éppen az a célja, hogy a labdarúgók tanulmányait és úgy általában az aktív pályafutásuk utáni életüket segítse. Ennek kapcsán beszélt Chiellini a BBC-nek.

35 évesen a karrierednek tulajdonképpen vége, de az életed jó része még előtted áll. Focistaként nem elég, ha ekkor kezdesz el azzal foglalkozni, hogy mit fogsz majd csinálni, már a karriered elején gondolnod kell a jövődre.

– mondta a Juve játékosa, aki maga is diplomás embernek vallhatja magát: menedzsment és közgazdaságtan szakot is végzett a Torinói Egyetemen.

A 34 éves védő fő mondanivalója az volt, hogy a tanulás sokszor csökkentette a rajta lévő nyomást, de a pályán is kamatoztatta tudását, mivel a gyors döntéseket segítette, hogy rendszeresen dolgoztatta az agyát.

Mint kiderült, az európai férfi focistáknak mindössze 13 százaléka rendelkezik felsőfokú végzettséggel.

A nőknél viszont 46%-os az arány, így ők jóval előrébb tartanak ebből a szempontból. A Fifpro programja, a Mind the Gap a futball utáni életre készíti majd föl a focistákat, de nem csak tanulásban segíti majd a labdarúgókat, hanem a pályafutásuk vége miatti depresszió és a pénzügyi problémák kezelésében is megpróbál majd segítséget nyújtani.

Andrew Surma/NurPhoto via Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik