Pályán kívül lineup

Meghalt Stan Mikita, minden idők egyik legjobb hokisa

78 éves korában meghalt Stan Mikita, a Chicago Blackhawks legendás jégkorongozója, írja az NBC. Három éve állapították meg nála a demencia egyik fajtáját.

Stan Mikita 1940-ben, Stanislav Guoth néven született, majd 1948-ban Csehszlovákiából Kanadába került a nagybátyjához és nagynénjéhez, tőlük kapta a Mikita családnevet. 1958-ban került a Chicagóhoz, majd teljes pályafutását, összesen 22 NHL-szezont töltött el a Blackhawksnál.

1394 alapszakasz-meccsen  1467 pontot szerzett összesen, amivel a 14. legeredményesebb a liga történetében és egyben franchise-rekord. 541 gólja a második legtöbb Chicagóban, 926 gólpassza egyelőre megdönthetetlen klubrekordnak tűnik. Kétszer választották a liga legértékesebb játékosának, négyszer volt gólkirály, 1961-ben Stanley Kupát nyert a csapattal.

Érdekesség vele kapcsolatban, hogy csapattársával, a szintén legendás Bobby Hull-lal ők ketten használtak először a ligában hajlított tollú ütőt. Stan Mikita volt az első, aki egész meccsen hordott fejvédőt, miután 1967 decemberében egy megpattanó korong leszakított egy darabot a füléből – amit aztán később visszavarrtak.

1983-ban bekerült a hoki Hírességek Csarnokába, 2017-ben pedig az NHL történetének 100 legjobb játékosa közé választották.

Nyitókép: Melchior DiGiacomo/Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik