Pályán kívül

Meghalt Szepesi György

96 éves korában, szerdára virradóra elhunyt Szepesi György, tájékoztatta a család a Nemzeti Sportot. A legendás sportriportert sokan az Aranycsapat 12. játékosaként emlegették.

Szepesi György 1922. február 5-én született Budapesten, Friedländer György néven. Édesapja Szepesváralján született, ezért is vette fel később a Szepesi nevet.

1945-től volt a Magyar Rádió munkatársa, ahol riporterként, osztályvezetőként, bonni tudósítóként dolgozott. Londontól Londonig, azaz 1948-tól 2012-ig közvetített olimpiákról, míg a labdarúgó-világbajnokságokon 1954-től 2010-ig dolgozott. Ő közvetítette az Évszázad mérkőzését, melyen az Aranycsapat 6-3-ra legyőzte Angliát a Wembley-ben.

Annak köszönhető, hogy végigkísértem a zsenik útját. Mert ha tizenkettedik játékos, a szövetségi kapitány Sebes Gusztávot inkább megilleti a titulus, meg mindenkit, aki valóban tett a sikerekért. Magyarán túlzásnak tartom a címet, de ha már adták – nem vagyok álszerény –, tisztelettel köszönöm

– idézi a Nemzeti Sport a nyilatkozatát, amit azzal kapcsolatban adott, hogy őt tartják az Aranycsapat tizenkettedik tagjának.

Sportvezetőként is bizonyított, 1978 és 1986 között ő volt a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, 1982 és 1994 között a FIFA vezető testületének volt tagja.

1995-ben megkapta a NOB Olimpiai Érdemrend ezüstfokozatát, 2002-ben Pulitzer-emlékdíjat, 2005-ben pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét kapta. 2005 óta Budapest díszpolgára.

Az Élet és Irodalomban Paul Lendvai közölt egy cikket arról, hogy Szepesi György az ötvenes és hatvanas években a titkosszolgálat III/II, majd III/III osztályának ügynöke volt. Szepesi nem kommentálta az ügyet.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik