Pályán kívül

25 éve támadták meg Szeles Mónikát

Az újvidéki születésű Szeles Mónika 1993-ban zsinórban negyedszer nyerhette volna meg a Roland Garrost, a felkészülés során pedig elindult a hamburgi tenisztornán. Az április 30-i negyeddöntőben a bolgár Magdalena Malejeva ellen 6-4, 4-3-ra vezetett, amikor pihenőre vonult.

Épp valamiért lenyúlt a padjánál, amikor egy férfi egy 23 centiméteres késsel megszúrta.

„Éppen leültem és előre dőltem, amikor hirtelen éles fájdalmat éreztem a hátamban. Hátranéztem és egy embert láttam, a kezét, meg egy kést. A következő pillanatban pedig arra gondoltam: >>Úristen, ez a férfi kést szúrt a hátamba<<” – mondta az ABC-nek Szeles Mónika a támadásról.

A sportolónő másfél centiméteres sebet kapott a lapockái között, a második szúrást a biztonságiak akadályozták meg. Az elkövető Günter Parche volt, egy Steffi Graf-rajongó férfi.

Beszámíthatatlannak nyilvánították, egy napot sem töltött börtönben, két év felfüggesztettet kapott.

Szeles Mónika addig nyolc Grand Slam-tornát nyert meg, világelső volt. A támadás megtörte a karrierjét, utána csak jó két évvel tért vissza a pályára, depressziós volt és kényszeresen evett. Így is megnyerte a Roland Garrost még egyszer, amerikai színekben 2000-ben olimpiai bronzérmes volt. 1998-ban elvesztette édesapját, Szeles Károlyt, aki az első edzője volt.

2003-ban volt a utolsó mérkőzése egy lábsérülés miatt, rá öt évre jelentette be, hogy visszavonul. 2009-ben beválasztották a Tenisz Hírességek Csarnokába.

Nyitókép: DPA/ARD/NDR / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik