Pályán kívül

Meghalt Szöul kalapácsvető olimpiai bajnoka

Hatvan éves korában elhunyt Szergej Litvinov kétszeres világbajnok (1983, Helsinki, 1987, Róma) kalapácsvető, 1988 olimpiai bajnoka. Szöulban hatalmasat, 84,80-as dobással nyert. Ezzel:

Két évvel korábban, 1986. július 3.-án, Drezdában még ennél is nagyobbat, 86,04 métert dobott, ami minden idők harmadik legnagyobb kalapácsvetése.

Az egykori szovjet, pályafutása végén orosz színekben versenyző Litvinov éppen egy edzésről tartott haza hétfőn, amikor biciklijével elesett. Az Orosz Atlétikai Szövetség közlése szerint bár az orvosi segítség szinte azonnal a helyszínre ért, de nem tudták megmenteni az egykori sportoló életét.

Litvinov pályafutása nagy részében az ugyancsak szovjet (később ukrán) Jurij Szegyikkel harcolt a címekért, s a sportág történetében ők ketten azok, akik 86 méter fölötti egyéni csúccsal rendelkeznek.

Visszavonulása után Litvinov edzőként dolgozott, fiát, a szintén kalapácsvető Szergej Litvinovot  Európa-bajnoki bronzéremig vezette.

Mindenki kedvelte és tisztelte Szergejt, ő volt az a kalapácsvető, aki a világon elsőként mutatta be a négy forgásból végrehajtott kidobást, és mindezt elképesztő és utánozhatatlan gyorsasággal tette

– emlékezett egykori vetélytársára az 53 esztendős Gécsek Tibor, aki az SzPress Hírszolgálatnak nyilatkozva egy közös emléküket is felidézte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik