Pályán kívül

Nem indulnak orosz atléták az Universiandén

Nem akarnak semleges zászló alatt versenyezni Tajvanon, pedig az atlétikai szövetség erre kötelezné őket az orosz doppingbotrány miatt.

Távol maradnak az orosz atléták az idei nyári Universiadétól, mivel semleges zászló alatt kellene versenyezniük Tajvanon, az egyetemisták és főiskolások ez évi csúcseseményén augusztus 19. és 30. között.

A sportág orosz versenyzői számára a nemzetközi szövetség (IAAF) előírta a semleges zászló használatát, ahogyan a londoni atlétikai vb-n sem versenyezhetnek a saját országuk lobogója alatt.

Az IAAF a múlt héten úgy szavazott, hogy változatlanul fenntartja orosz tagszövetsége felfüggesztését, amelyet 2015 novemberében azért rendelt el, mert a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) vizsgálata során azt állapította meg: Oroszországban szisztematikus doppingolás zajlott.

Az IAAF a nemzeti színek viseletét azért tilthatja meg az Universiadén rajtolni szándékozóknak is, mivel ez az atlétikai versenyforma ugyancsak az ő hatáskörébe tartozik.

Ugyanakkor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nem tiltotta meg az orosz zászló használatát a július végi győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF), ahol RUS felirattal, hivatalos orosz színekben indulhattak az érintett atléták, miután erről az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) és az IAAF megállapodást kötött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik