Pályán kívül

Serena Williams szenvedélyes kiáltványa

A szegénység, a diszkrimináció és a szexizmus ördögi köreiből kitörni sokkal nehezebb, mint Grand Slameket nyerni - írja Serena Williams, és felszólítja a fekete nőket, hogy "félelem nélkül" követeljen egyenlőséget.

Serena Williams szenvedélyesen védte a fekete nők jogait Fortune Magazine hasábjain. A 23-szoros Grand Slam-győztes teniszező felszólította a sorstársait, hogy “félelem nélkül” követeljenek egyenlőséget.

Williams idézett egy amerikai statisztikát, amely szerint ugyanazért a munkáért, amiért egy férfinek egy dollár jut, egy fekete nő 63 centet kap.

“A szegénység, a diszkrimináció és a szexizmus ördögi köreiből kitörni sokkal nehezebb, mint Grand Slameket nyerni – írja. – És minden fekete nőre, aki pozíciót ér el, még mindig túl sok szenvedő jut.”

Bár a Forbes nemrég Williamset nevezte a legjobban kereső női sportolónak – 25 millió dolláros éves keresettel -, még mindig csak 51. az összesített listán, tisztes távolságra az olyan férfi teniszezőktől, mint Roger Federer, Novak Djkovic, Nisikori Kej, Rafael Nadal és Andy Murray.

Wimbledonban csak 2007 óta keresnek egyenlően a női és férfi játékosok, és bár a GS-eken egyenlőség van, a kisebb tornákon még mindig jobban keresnek a férfiak.

“Életem minden egyes szakaszában meg kellett tanulnom, hogy álljak ki magamért, emeljem fel a hangom – folytatta a jelenleg az első gyerekét váró amerikai teniszező. – Igazságtalanul bántak velem, a férfi kollégáim nem tiszteltek, és a legnehezebb időkben rasszisták céltáblája voltam pályán és pályán kívül egyaránt.”

És a küzdelemnek még koránt sincs vége. A nyáron 2021-ig eltiltotta a nemzetközi szövetség Ilie Nastasét, amiért “érzéketlen megjegyzést” tett Williams még meg sem született gyerekére – idézte fel a CNN.

John McEnroe közben azt állapította meg, hogy Williams 700. lenne a férfi világranglistán, bár később elnézést kért. Williams egyik alkalommal sem maradt csendben: McEnroe-nak azt mondta, “tisztelje a magánéletemet”, Nastasének pedig egy Maya Angelou költeménnyel válaszolt.

Tavaly még nagyobb botrányt kavart, amikor az Indian Wells-i torna akkori igazgatója, Raymond Moore azt fejtegette, hogy a női tenisz a férfi farvizén halad előre, ezért a női játékosoknak “térden állva kellene köszönetet mondaniuk a férfiaknak”.

Nem hiszem, hogy bármelyik nőnek le kellene térdelnie bárki elé köszöntet mondani – felelte Williams. Moore később elnézést kért és lemondott.

Williams a mostani cikkében kijelenti: “Ez ma nem rólam szól, hanem a másik 24 millió fekete nőről Amerikában. Ha nem ragadtam volna teniszütőt, egy lennék közülük – ezt sosem felejtem el.”

“Fekete nők: ne féljetek, emeljetek szót az egyenlő bérért. Valahányszor megteszitek, egy kicsivel könnyebb lesz az utánatok következő nőknek.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik