Pályán kívül

70 éves Amerika első számú közellensége

70 éves Amerika első számú közellensége

O. J. Simpsont ismerhetné a világ amerikai focis múltjáról vagy a filmjeiről is. De róla mindenkinek a felesége halála, a kettős gyilkosság miatti legendás per és a balhék fognak eszébe jutni. Portré a 70 éves Orenthal James Simpsonról.

Simpson 1947. július 9-én született San Franciscóban, és már a fiatalkorát sem lehet átlagosnak nevezni. Édesapja séf és gondnok volt, valamint ismert nőimitátor. Anyja, Eunice nevelte fel őt, miután 1952-ben a szülők elváltak. Simpson 5 éves koráig hordott lábmerevítőt, mert angolkórban szenvedett, ennek volt a következménye jellegzetes, O-lábas járása is a későbbiekben.

Simpson tinédzserként egy helyi bandának volt tagja, többször is összetűzésbe került a rendőrséggel, háromszor vették őrizetbe, megjárta a javítóintézetet is. A baseball-legenda Willie Mays beszélt neki egyszer arról, hogy rendeznie kellene az életét.

Megérte a sporttal törődni

Mays szavai a jelek szerint jó útra térítették Simpsont, aki a középiskolában védő és támadójátékával is kitűnt, végül futójátékosként találta meg a számításait. A gimi után a USC-re ment, ahol mindkét évében a legjobb futójátékos volt az államban, mellette pedig az atlétikai pályán is remekelt, 100-on és a 4×100-as váltó tagjaként is kiemelkedő eredményei voltak.

1968-ban egyetemi bajnokságot nyertek, ő pedig megkapta a legjobb játékosnak járó Heisman-trófeát.

Mindezek után jelentkezett az NFL draftjára és 1/1-esként vitte el a Buffalo Bills, ahol rögtön olyan fizetést kapott, mint azelőtt senki. Az első három éve nem sikerült valami jól, de ez amiatt volt, mert két edző sem tudta rendesen használni. Az 1971-es szezon után jött aztán Lou Saban és minden megváltozott, Simpson brillírozni kezdett. Ő volt az első, aki egy szezonban 2 ezer futott yard fölé jutott, és mindmáig az egyetlen, aki ezt a határt 14 mérkőzéses szezonban érte el – 1978-tól kezdve játszanak 16 meccset az alapszakaszban.

Simpson (32-esben) a Buffalo 1975-ös edzésén Fotó: Michael Peake / QMI Agency

1973-ban őt választották az alapszakasz legértékesebb játékosának (MVP).

Összesen kilenc szezont húzott le a Buffalo Billsnél, majd két évet eltöltött szülővárosa csapatánál, a San Francisco 49-ersnél. 1979-ben vonult vissza sérülései miatt. Amikor befejezte, akkor a második volt az örökrangsorban a futott yardok tekintetében (még mindig a 21. a listán 11 ezer 236 yarddal), egyedüliként hat különböző mérkőzésen is 200 yard felett futott karrierje során. Négyszer volt az év futójátékosa, meg ugye a már említett MVP-cím 1973-ban.

Viszont érdekesség, de a ligában töltött 11 éve alatt mindösszesen egy szem rájátszásmeccsen lépett pályára.

Visszavonulása után színészként és szakkommentátorként dolgozott, játszott a többi közt a Pokoli torony (1974), A Cassandra átkelés (1976) c. filmekben és a Csupasz pisztoly trilógiában (1988, 1991, 1994) is. Volt egy saját vállalata, ami filmgyártásra szakosodott.

Kétszeri házasság és a kettős gyilkosság

Simpson kétszer nősült. 1967-ben, mindössze 19 évesen gyerekkori szerelmét, Marguerite L. Whitley-t vette el, a párnak három gyermeke született, Arnelle (1968), Jason (1970) és Aaren (1977). 1979 márciuásban elváltak, öt hónappal később Aaren belefulladt a család medencéjébe.

Második feleségét, Nicole Brownt 1977-ben, vagyis még házasként ismerte meg egy night clubban, és már akkor randizni kezdtek, amikor Simpson még együtt volt előző feleségével. Ők aztán 1985-ben házasodtak össze, született két gyerekük, Sydney Brooke (1985) és Justin Ryan (1988).

Simpson és Brown sokat veszekedtek, a férfi többször is megverte a nőt, aki végül kibékíthetetlen ellentétre hivatkozva beadta a válókeresetet, 1992 februárjában váltak el. Simpson a későbbiekben állítólag többször is zaklatta Brownt.

És akkor jött 1994. június 12. éjszakája, amikor Nicole Brownt és új barátját, Ron Goldent holtan találták. Halálra késelték mindkettejüket a nő házánál.

Az első számú gyanúsított Simpson lett, aki ellen több bizonyíték, DNS-minta, cipőlenyomat és két vallomás is szólt, ráadásul még az autóját, egy fehér Ford Broncót is látták a tetthely közelében. A gyilkosság napján, késő este Chicagóba utazott, de amikor a kettős emberölés történt, az idő alatt a Simpson háza előtt várakozó limuzin sofőrje hiába csengetett és hívta őt telefonon, a sportoló nem válaszolt. Később azt mondta, csak elaludt, de Allan Park azt mondta, mintha látta volna őt, vagy egy hozzá hasonló testalkatú fekete férfit beosonni az oldalsó ajtón, és Simpson csak ezután felelt a telefonhívásra.

Miután elegendő bizonyíték összegyűlt, kiadták ellene az elfogatóparancsot. Egyik ügyvédje (aki nem más, mint a Kardashian-klán feje, Robert Kardashian) felolvasott egy levelet, amiben le volt írva a többi közt az, hogy:

Először is semmi közöm Nicole halálához… Senki ne sajnáljon, nagyszerű életem volt.

Ezt sokan búcsúlevélnek vélték, úgyhogy mindenki Simpsont kereste, aki végül csak egy autós hajsza után adta fel magát, amit még a tévé is közvetített. Az egyik pizzatársaság szerint annyi rendelés futott be hozzájuk a közvetítés alatt, mint egy Super Bowl idején szokott.

Simpson a tárgyaláson, 1995 feburárjában Fotó: Reed SAXON / AFP

A Simpson-ügy a vásznon

A kettős gyilkosságot számtalan formában feldolgozták, a Foxnak már 1995-ben volt róla egy televíziós filmje, de 2016-ban is volt egy sorozat, az American Crime Story, melynek első évadja O.J. Simpson ügyével foglalkozott.

2016 júniusában az ESPN sportcsatorna adott le egy 5 részes, 8 órás dokumentumfilm sorozatot O.J.: Made in America címmel, amelyet Ezra Edelman rendezett. A film 2017-ben Oscar-díjat kapott.

1994. június 20-án emeltek ellene vádat, noha azt vallotta, egyik gyilkosságban sem bűnös. A tárgyalást rengetegen követték, a televíziós csatornák összesen 134 napon át közvetítették.

Simpsont egy sztárügyvédekből álló csapat védte, és bár rengeteg bizonyíték szólt ellene (például volt egy kesztyű, amelynek egyik felét a helyszínen, a párját Simpson házánál találták meg, rajta volt a korábbi sportoló DNS-e és a két áldozat vére), a védelemnek bevált az a taktikája, hogy az akkor még újnak számító DNS-vizsgálatokba belekötöttek, illetve bebizonyították, hogy Mark Fuhrman nyomozó rasszista.

Az ügy, amit az évszázad pereként emlegettek, teljesen megosztotta a közvéleményt, a fehérek többsége szerint Simpson bűnös volt, míg a feketék többsége szerint ártatlan. Épp ezért a tárgyalás vége felé faji zavargások kitörésétől tartottak, olyannyira, hogy erről a lehetséges forgatókönyvről még az akkori elnököt, Bill Clintont is tájékoztatták az ítélethirdetés előtt.

1995. október 3-án aztán kihirdették: nem találták bűnösnek Simpsont, felmentették.

1997-ben az áldozatok családjai polgári pert indítottak Simpson ellen, azt a nyilvánosság teljes kizárásával folytatták le. Abban O. J. Simpsont felelősnek találták a Brown és Goldman halála miatt, összesen 33,5 millió dollár kártérítést kellett fizetnie.

Ha megtettem volna…

2006-ban Simpson meg akart jelentetni egy könyvet If I Did It (Ha megtettem volna) címmel, amiben feltételes módban mesélte volna el a gyilkosságok történetét. A kiadó aztán lefújta a projektet, de Goldman családja megszerezte a jogokat, és úgy jelent meg, hogy if I Did It: Confessions of the Murder, ami azért érdekes, mert így, hogy a ha jelző kicsivel van, olyan mintha az lenne a címe: Megtettem: a gyilkos vallomásai.

És még sikerült lejjebb csúszni

Simpson élete ezután teljesen kisiklott, folyamatosan összetűzésbe került a hatóságokkal, 2001-ben még az FBI is tartott nála házkutatást, drogokat és pénzmosásra utaló jeleket kerestek. Volt motorcsónakos gyorshajtása, és lopta a kábeltévét is.

Simpson a 2008-as tárgyalásán Fotó: Isaac Brekken / POOL / AFP

De mindez semmi ahhoz képest, hogy 2007 szeptemberében egy fegyveresekből álló csoporttal akart visszavenni egy halom sportrelikviát egy Las Vegas-i gyűjtőtől. Simpson azt állította, azokat ellopták tőle. Nem vitatta, hogy ezt vissza akarta szerezni, de azt tagadta, hogy ezért betört volna bárhova.

Letartóztatták, óvadék ellenében szabadlábra helyezték, majd 2008 elején vizsgálati fogságba került. Októberben fegyveres rablás és emberrablás vádjában bűnösnek találták, 2008 decemberében pedig 33 év börtönbüntetésre ítélték. Legkorábban 9 év után, 2017 októberében szabadulhat.

Úgyhogy a 70. születésnapját a nevadai Lovelock rabjaként ünnepli.

Olvasói sztorik