Pályán kívül

127 millió forintot fizettek egy mezért és egy cipőért

A relikviák kategóriájukban minden korábbi aukciós rekordot megdöntöttek.

Minden korábbi aukciós rekord megdőlt akkor, amikor Michael Jordan 1984-es olimpián viselt cipőjét és mezét elárverezték. A korábbi rekordot Dr. J., azaz Julius Erving tartotta, akinek egyik mezéért – mai árfolyam szerint – több mint 52 millió forintnyi dollárt fizettek ki 2011-ben.

Most az Insidethegames azt írja, június elején Michael Jordan 1984-es cipője 190 373 dollárért, több mint 52 millió forintért, egyik meze 273 904 dollárért, valamivel több mint 75 millió forintért kelt el az SCP Auctions árverésén. Azaz egy aukció során közel 130 millió forintnyi dollárt költöttek a relikviákért.

A cipőnek két különlegessége is akad: az egyik az, hogy a későbbi szupersztár a Los Angeles-i olimpia döntőjében viselte, és a meccs végén aláírva egy labdaszedő fiúnak ajándékozta. A másik érdekesség, hogy ez volt az utolsó mérkőzése amatőrként, az 1984-1985-ös szezont már az NBA-ben, a Chicago Bullsban kezdte.

Michael Jordan 9-es mezben a Los Angeles-i olimpián (Fotó: Getty Images)

A mezt is az 1984-es olimpián hordta, de azt nem tudni, melyik meccsen – ám valakinek még így is megért egy vagyont.

Michael Jordan hatszoros NBA-bajnokként vonult vissza, a szakértők szerint ő lehet minden idők legjobb kosárlabdázója. Jelenleg a Charlotte Hornets tulajdonosa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik