Pályán kívül

Leleplezték a Kubala László park alapkövét Budapesten

Ünnepélyesen elhelyezték a Kubala Lászlóról, az 1950-es évek világklasszis labdarúgójáról, az FC Barcelona néhai játékosáról elnevezett park alapkövét Budapest XIII. kerületében, a Vasas Sport Club Fáy utcai sporttelepe mögött, a Tahi utca és a Rákos-patak közötti területen csütörtökön, írja az MTI. Tarlós István főpolgármester az eseményen úgy fogalmazott, Kubala László okosan futballozott, látott a pályán. Állandó veszélyt jelentett az ellenfél kapujára – tette hozzá.

Habár Magyarországon nem ismerik olyan sokan a labdarúgót, Katalóniában mítoszként tekintenek rá, és Spanyolország egészében máig különleges tisztelet övezi

– mondta Tarlós István.

Carlos Kubala, Kubala László egyik fia – tolmácsolt beszédében – megjegyezte, kiskora óta hallgatta a Budapestről szóló történeteket apja és az ő barátai szájából. Amikor 1975-ben végre sikerült először eljutnia a magyar fővárosba, lenyűgözte, hogy mennyi történelem van bezárva az épületekbe, és az utcák beszélnek.

A park létesítésével Budapest megfizeti a tartozását Kubala Lászlónak, aki pedig “megtalálja itt a helyét” – vélekedett, hozzáfűzve: megfelelőbb területet nem is jelölhettek volna ki, hiszen így a néhai futballista lélekben eljöhet és láthatja fejlődni a “kölyköket”.

Az ünnepség után a Vasas Fáy utcai sporttelepén megkoszorúzták Kubala László szobrát.

Carlos és Ladislao Kubala Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az 1927. június 10-én, Budapesten született Kubala László pályafutása során háromszor szerepelt a magyar, hatszor a csehszlovák és tizenkilencszer a spanyol válogatottban. Magyarországon a Ferencváros és a Vasas színeiben egyaránt pályára lépett. Játékosként az FC Barcelonával 1950 és 1961 között egyebek mellett négy bajnoki címet és két Vásárvárosok Kupáját nyert, majd klubedzőként az Espanyol, a Málaga, a Murcia és az Elche kispadján is ült a Barcelonáé mellett.

Irányításával 1978-ban, tizenkét évnyi szünet után szerepelt ismét világbajnokságon a spanyol válogatott, amelyet 68 mérkőzésen vezérelt. Ez 2014-ig nemzeti rekordnak számított.

A 2002. május 17-én elhunyt Kubala Lászlót 1999-ben, az FC Barcelona alapításának 100. évfordulóján a csapat történetének legjobb játékosává választották a szurkolók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik