Pályán kívül

Rétvári szerint nincs gond azzal, hogy a paralimpikonok feleannyi pénzt kapnak, mint az épek

24.hu
24.hu

2016. 09. 16. 11:18

Arról már korábban beszámoltunk, hogy a paralimpikonok az ép sportolók jutalmának felét kapják a riói játékok után. Ez a szocialista Kunhalmi Ágnesnek is szemet szúrt, ezért rá is kérdezett okokra az Emmit vezető Balog Zoltánnál. Levelére Rétvári Bence államtitkár válaszolt.

Rétvári jó messziről kezdte, leírta, 2013-ban azzal a céllal csökkentették az összeget, hogy a jutalmazás helyett a sérültek sportjának az állami támogatása emelkedjen.

Véleménye szerint nem szabad egyenlőségjelet tenni a parasport az épek sportja közé, ahogyan például az épek között is más összeget kapnak az egyéniben és csapatban érmet szerzők. A versenyek kiválasztási rendszere is más, és abszolút győztes sincs egy számban, hanem több kategóriában hirdetnek győztest, a fogyatékosság súlyosságától függően.

Az államtitkár abban is különbséget lát, hogy sokkal több ember között sokkal nagyobb a vetélkedés az épek versenyein, mert míg ott csak minden harminchetedik kap aranyérmet, addig a paralimpikonoknál minden nyolcadik.

A végén pedig megjegyezte, Svédország, Luxemburg és Izland például nem biztosít jutalmat sem az olimpiai, sem pedig a paralimpiai versenyeken érmet szerző sportolói számára.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.