Pályán kívül

Meghalt Muhammad Ali

A kiváló bunyós 74 évet élt.

74 éves korában elhunyt az ökölvívás egyik, ha nem a legnagyobb alakja. Muhammad Ali. A Cassius Clay néven született bokszolót a napokba szállították a phoenixi kórházba légzési problémái miatt. Először a hírek arról szóltak, hogy nincs komolyabb baja, pusztán elővigyázatosságból javasolták az orvosai a kórházi megfigyelést.

Állapota azonban rosszabbodott, orvosai már pénteken közölték az ágya mellett tartózkodó gyermekeivel, hogy Alinak nincs sok hátra. Sajnos a diagnózist jól állították fel, a bunyós életét nem tudták megmenteni. Ali a légzési problémái mellett 1980 óta Parkinson-kórral küzdött.

Fotó: MTI/EPA/Justin Lane
Fotó: MTI/EPA/Justin Lane

Pályafutása

1960-ban olimpiai bajnok lett félnehézsúlyban. Még abban az évben első profi mérkőzését is megvívta, sikerrel. 1964-ben már profi világbajnok volt, miután a címmérkőzésen legyőzte Sonny Listont.

Az újdonsült világbajnok rövidesen bejelentette, hogy felvette az iszlám vallást és csatlakozott a híres polgárjogi harcos, Malcolm X vezette Iszlám Nemzete nevű afroamerikai mozgalomhoz. Nevét ekkor változtatta meg először Cassius X-re, majd Muhammad Alira.

Karrierjének keresztbe tett, hogy 1967-ben megtagadta a katonai behívót, amiért ötéves börtönbüntetésre és tízezer dolláros pénzbüntetésre ítélték. Még ugyanazon a napon bevonták bokszengedélyét, a Bokszvilágszövetség (WBA) pedig megfosztotta bajnoki címétől. Bár Ali fellebbezett, de ezt követően még hosszú három évet kellett várnia, míg végül az Amerikai Legfelsőbb Bíróság neki adott igazat. Hosszú ideig – 1967. március 22-től 1970. október 26-ig – volt inaktív akkor, amikor ezek lehettek volna bokszkarrierjének csúcsévei.

A Joe Frazier elleni 1971-es mérkőzése a profi ökölvívás legnagyobb találkozója volt. A mérkőzést a New York-i Madison Square Gardenben rendezték, mintegy 21 000 néző előtt. A becslések szerint több mint 300 millióan tekintették meg a küzdelmet a tévéképernyők előtt.

Ez volt a harmadik találkozó Ali hároméves eltiltása után. A rengeteg pofont hozó mérkőzésen Ali a tizenegyedik menet vége előtt térdre rogyott és kábultan kapaszkodott a kötelekbe. Végül Frazier a tizenötödik menetben egyhangú pontozással győzött.

Az utolsó négy menet:

1975-ben Ali ismét megmérkőzött Frazierrel a Manilai Thriller nevet kapó mérkőzésen. Az ökölvívó közösségek nagy része egyetért abban, hogy ez volt Ali utolsó nagy meccse, amelyben 14 kegyetlen menet után győzött Frazier ellen.

Profi pályafutása 61 mérkőzéséből 56-ot megnyert, abból 37-et kiütéssel. A nehézsúlyú világbajnoki övet háromszor szerezte meg, nem véletlenül érdemelte ki a “The Greatest”, azaz “A legnagyobb” jelzőt. A Sports Illustrated megválasztotta az elmúlt száz év legismertebb sportolójának, a BBC-nél 1999-ben az évszázad sportszemélyisége lett.

Az 1996-os atlantai ötkarikás játékokon ő gyújtotta meg az olimpiai lángot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik