Pályán kívül

Együtt: Gyárfás Tamásnak lépnie kell!

A párt szerint sürgősen fel kell tárnia a gyermek- és fiatal sportolók elleni erőszak ügyeit, vagy le kell mondani.

Szelényi Zsuzsanna, az Együtt országgyűlési képviselője szombati budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: levélben fordult Gyárfás Tamáshoz, a Magyar Úszószövetség elnökéhez, Borkai Zsolthoz, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökéhez és Schmitt Pálhoz, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnökéhez annak érdekében, hogy a sportvezetők álljanak ki a gyermekbántalmazás ellen, fektessenek hangsúlyt a megelőzésre, és tárják fel az UNICEF jelentésében rögzített jelenségeket.

Az UNICEF egy 2014-es jelentése szerint a versenysportoló gyerekeknél 73 százalékban fordul elő érzelmi bántalmazás, 38 százalékban fizikai erőszak, 31 százalékban szexuális zaklatás, 15 százalékban erőszakos vagy durva beavatási szertartás – idézte fel az ellenzéki politikus.

Utalt arra, hogy Kiss László esete nem egyedi, de arra alkalmat ad, hogy a sportvezetők következetesen lépjenek fel a jelenség ellen.

Szelényi Zsuzsanna azt mondta: a magyar úszóválogatott lemondott szövetségi kapitányának ügye rávilágít arra, hogy az erőszak nem társadalmi státuszhoz, hanem a hatalomhoz köthető. Az áldozatok pedig nem mernek szólni sérelmeikről, mert Magyarországon “a fontos ember szava számít”, az emberek inkább a hatalmi pozíciót betöltőnek hisznek, mintsem az áldozatnak.

Az Együtt politikusa Schmitt Páltól azt kérte: a MOB tiszteletbeli elnökeként álljon ki a bántalmazott nők és gyerekek védelmében, sürgessen azonnali és átfogó vizsgálatot az UNICEF által feltárt jelenségek feltérképezésére és a versenysportban tapasztalható gyermekbántalmazás, szexuális zaklatás elleni hatékony fellépés érdekében.

Gyárfás Tamásnak azt írta, hogy a nyilatkozatait emberileg és szakmailag is teljesen elfogadhatatlannak, az áldozathibáztatás minősített esetének tartja. Felelős vezetőként az a dolga, hogy ilyen esetben azonnal vizsgálatot kezdeményezzen a visszaélések feltárására és a sportban rendszerszinten jelen lévő erőszak megelőzésére, ha pedig erre nem képes, akkor le kell mondania – tette hozzá.

A sajtótájékoztatón Szelényi Zsuzsanna hozzátette: Gyárfás Tamásnak különös felelőssége van, mivel a vizes sportok esetében az UNICEF jelentése szerint rendkívül nagyarányú a szexuális visszaélések száma.

Szelényi Zsuzsanna Borkai Zsoltnak is felvetette, hogy mit tesz az áldozathibáztatás ellen és felelősségre vonja-e “a Kiss Lászlót elvtelen és rendkívül káros módon mentegető Gyárfás Tamást”. A MOB elnökének írt levelében az ellenzéki képviselő felvilágosító kampányt is szorgalmazott a bántalmazások ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik