Pályán kívül

Az első súlyemelő is megvan, aki lebukott meldoniummal

andrej ribakov,
andrej ribakov,
Súlycsoportjában ő tartja a világcsúcsot szakításban.

Andrej Ribakov személyében már súlyemelő is van az év elején tiltólistára került teljesítménynövelő szert, a meldoniumot igénybe vevő és annak használatán rajtavesztő sportolók között.

A budapesti székhelyű Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) honlapjának pénteki híre szerint a fehérorosz sportoló versenyzési jogát a doppingellenes szabályok megsértése miatt ideiglenesen felfüggesztették.

Az elmúlt hónapokban több ország versenyzői, köztük nagy számban orosz sportolók buktak meg immár tucatnyi sportágban a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) legfrissebb, január elseje óta érvényes listáján szereplő meldoniummal.

A készítmény szívgyógyszerként, Mildronat néven terjedt el elsősorban a balti államokban és Oroszországban. Hatása javítja a vérkeringést, így növeli a sportolók fizikai és mentális terhelhetőségét. Ezzel a szerrel bukott meg az orosz élsportolók közül például Marija Sarapova ötszörös Grand Slam-torna győztes teniszező, Jekatyerina Bobrova olimpiai és Európa-bajnok jégtáncos, Szemjon Jelisztratov olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó, Pavel Kulizsnyikov ötszörös világbajnok gyorskorcsolyázó és Julija Jefimova világ- és Európa-bajnok úszó.

A most pórul járt 34 éves fehérorosz súlyemelő 2002-ben junior-világbajnokságot nyert, 2006-ban és 2007-ben felnőtt vb-aranyat szerzett a 85 kilósok kategóriájában. Olimpián 2008-ban ezüstérmet nyert. Eddigi utolsó világversenye a 2014-es vb volt, ott nyolcadikként végzett összetettben. Súlycsoportjában máig ő tartja a világcsúcsot szakításban 187 kilóval 2007, összetettben pedig 394 kilogrammal 2008 óta.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik